Turbăria Lăptici din Bucegi a intrat, de vineri, în circuitul turistic oficial. Noul obiectiv este o arie protejată, de tip botanic, care a fost amenajată de rangerii Parcului Natural Bucegi. Noul traseu montan a fost amenajat cu ajutorul fondurilor europene și face parte dintr-un amplu proiect de promovare a Parcului Natural Bucegi, în valoare de peste 4 milioane de euro.

„Ce ne atrage catre aceasta turbarie este biodiversitatea. Sunt reprezentanti ai florei si ai faunei care se gasesc doar in aceasta zona”, a declarat Valentin Balan, ranger în Parcul Natural Bucegi, conform stirileprotv.ro.

Situată în apropierea lacului Bolboci, la o altitudine de aproximativ 1500 de metri, Turbăria Lăptici era cunoscuta în special de către specialiști pentru biodiversitatea faunei și florei. De aceea, conducerea Parcului Natural Bucegi a hotarât amenajarea unui traseu turistic. Cuprinse în proiectul „Optimizarea managementului vizitatorilor prin completarea infrastructurii de vizitare în Parcul Natural Bucegi – sit Natura 2000″, realizat cu fonduri europene, lucrarile de amenajare de au presupus și constructia unui traseu de aproape 800 de metri pe un podeț de lemn, realizarea panourilor de informare și prezentare a speciilor, precum și a unui loc de odihnă, după cum notează site-ul buceginfo.ro.

Printre speciile care pot fi observate se numără salcia bicolora, mușchiul de turbă, bumbacarita, doua specii de jneapan, precum și tritonul carpatic. În plus, acesta este singurul loc din țară în care se găsește „salcia de turbă”, o specie care a supraviețuit erei glaciare.

Turbaria Laptici se afla la aproximativ 30 de kilometri de Sinaia, iar accesul este posibil pe un drum asfaltat care face legatura cu zona Padina. Intrarea pe traseu este gratuită, dar este interzisă pe perioada iernii.

 

   Citește și: 20 de fotografii fascinante care o să te facă să mergi, din nou, pe munte

 

   Citește și: TOP. Care sunt cei mai periculoși optmiari din lume. Everestul, abia pe locul 10

 

   Citește și: BOR dorește să construiască un ”spațiu de cazare” în Parcul Natural Bucegi

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*