Unora li se pare raiul pe pământ, alții spun că vor să uite că au trecut pe aici (ba chiar că au avut parte de cea mai groaznică vacanță din viața lor). Bucegii – cei mai falnici, mai pitorești și, din păcate, mai populari dintre Carpații noștri stârnesc deopotrivă admirație și repulsie.

Începem cu cei care au de spus, pe www.summitpost.org (agregator de opinii despre traseele din întreaga lume), numai lucruri bune – cu alte cuvinte, cei care au avut șansa de a veni în extrasezon. Și încheiem cu opinia spaniolului Ignazio, care rezumă experiența în cuvinte simple: dezamăgitor și deprimant.

Eurypides (Toronto, Canada)

O destinație turistică fascinantă. Panorame, formațiuni de rocă și eroziuni de tinut minte (în primul rând Sfinxul). Pentru pasionații de hiking Bucegiul este exact ce trebuie.

Shela01 (Utrecht, Olanda)

”Ca pasionat al muntelui, pot spune că Bucegii au fost o mare surpriză. Priveliști frumoase, floră variată, trasee destul de ușoare – o întoarcere de câteva zile la o viață mai simplă. Localnicii sunt foarte amabili și am fost surprinși să dăm chiar de un cioban cu o turmă imensă de oi și căței superbi care le ghidau!”

Avitalp3 (Nahariya, Israel)

Ne-am cazat în aprilie în Sinaia și am fost într-o tură de o zi pe munții superbi din jur. Am avut vreme bună și am prins o zi neaglomerată, chiar am avut și o surpriză când ne-am întânit cu un urs, care a părut însă să nu ne observe, din fericire.

Henry B (Ierusalim, Israel)

”O destinație potrivită de trekking, cu suficiente trasee cât să te țină ocupat pentru câteva zile. La Cabana Omu am mâncat o delicioasă ciorbă fierbinte, care ne-a încălzit după câteva ore de mers printr-un vânt înghețat (nu știu dacă e așa tot timpul, dar noi am congelat deși era o zi de început de toamnă). În schimb, condiții oribile de cazare, motiv pentru care am plecat la Mălăiești – o decizie bună, aceasta fiind chiar o cabană foarte primitoare. În jurul Sfinxului era plin de oameni veniți cu telecabina, dar cu cât te îndepărtezi de el, aerul redevine respirabil.”

Roee K (Ljubljana, Estonia)

”În opinia mea, puține țări din lume se pot lăuda cu munți ca ai României. Deși aproape nimeni nu știe de ei (nu am idee de ce nu se promovează turistic deloc), Carpații te pot face să te îndrăgostești de această țară. În Bucegi impresionează Babele și Sfinxul, dar mai ales panorama de la crucea Caraiman. Duceți-vă, merită tot efortul”

James0K (Hong Kong)

Pentru un plus de aventură, alegeți Bucegii. Eu vin des în România în delegație și încerc tot timpul să fac ceva trasee în Carpați. Ca să mă refer strict la Bucegi, sunt câteva chestiuni care trebuie știute: mi s-a întâmplat, și nu o dată, ca odată ce am intrat în zona alpină să văd urși traversând pădurea pe traseul pe care mă aflam și eu cu câteva minute în urmă. De asemenea, traseele din Bucegi nu sunt chiar pentru oricine. E nevoie de ghete bune, de hartă, apă, mâncare etc. Vremea e foarte capricioasă, se poate schimba radical de la o oră la alta, iar cei care speră că își vor găsi salvarea în telecabină se înșală. Recent, cabina a fost oprită preventiv cu 36 de ore înainte de declanșarea unei furtuni, și cel puțin 3 oameni au rămas pe munte la temperaturi apropiate de 0. DAR sa dau si vesti bune: ghidul Lonely Planet spune că traseul Babele – Cota 2000 durează 7 ore, dar de fapt mai mult de 3-4 ore e greu să faci.”

Travellingchatte (Berlin, Germania)

”Traseele nu sunt foarte ușoare, însă odată ajuns în vârf, peisajul îți taie respirația. Impresionante sunt și rocile misterioase, cu forme șlefuite de vânt de-a lungul a mii de ani. Mai este un motiv pentru care recomand cu drag Bucegiul: la coborâre, am dat de un păstor volubil cu sute de oi care pășteau liniștite și ne-am pierdut în peisajul superb acompaniat de sunetele clopoțeilor de la gâtul oițelor. De evitat zona turistică (Sfinx-Babe), unde trebuie să faci slalom printre gunoaie ca să reușești să faci o poză decentă”

Fatgazbo (Sheffield, Regatul Unit)

Am fost în luna iulie, și toate cabanele erau pline ochi. Am greșit că ne-am luat după ghidurile turistice, potrivit cărora, chiar dacă nu au nicio cameră liberă, cabanierii nu te vor da afară, ci te vor lăsa să dormi pe podea – am încercat în mai multe părți și nu ne-a lăsat nimeni. Locuri de campare practic nu există. De asemenea, dacă plecați în Bucegi în căutare de liniște și pace, încercați să ocoliți zona din jurul Sfinxului, unde efectiv roiau turiștii când am ajuns. În rest, panorame superbe, trasee care te pun la încercare, drumuri bine marcate, trăgând linia nu regret că am mers.

15matjan (Tona, Spania)

”Este masivul muntos cel mai accesibil dacă vii din capitala București. Ceea ce are automat ceva dezavantaje. Parcul e supraaglomerat și neverosimil de murdar. Este rezultatul previzibil al decenii de dezvoltare turistică necontrolată și complet haotică. La fel, infrastructura lasă de dorit la toate capitolele și autorităților nu pare să le pese de modernizare. Pe scurt, natura este superbă, însă oamenii fac tot ce pot să o exploateze fără să aducă ceva la loc.”

353kestutisn (Vilnius, Lithuania)

Cât am fost în România mi-a rămas o zi la dispoziție și am dat o fugă până la Bușteni, auzind de la mai multe cunoștințe de traseele foarte frumoase din Bucegi. Din păcate, nu m-am putut bucura de munte așa cum aș fi vrut. Și asta, din cauza serviciilor sub orice critică. Angajații de la centrul turistic local nu știau boabă de engleză, site-ul oficial al parcului este complet inutil, așa că mi-a fost pur și simplu imposibil să mă lămuresc pe ce trasee ar fi bine să o iau. Din fericire, locurile cu cele mai impresionante peisaje sunt accesibile cu mașina, deci măcar asta am bifat…”

Esther S (Ierusalim, Israel)

Traseul spre Babele/ Sfinx e frumos pentru împrejurimi, poți face multe opriri ca să admiri peisaje cu adevărat uimitoare. Pietrele în sine sunt interesante, dar în 5 minute ai văzut tot ce era de văzut. Dezavantajul mare este că e plin de gunoi, am avut impresia la un moment dat că sunt oameni care vin special pe traseu ca să-și arunce gunoiul. La fel de rău, locul pare a fi un fel de toaletă în aer liber, ceea ce îți poate întoarce stomacul pe dos. Cu cât te îndepărtezi însă de ”civilizație”, cu atât locurile se curăți și natura se dezvăluie în toată frumusețea ei.”

Andrea_Detto (Dubai, Emiratele Unite)

”Traseu dificil, dar foarte frumos, către niște stânci sculptate de vânturile puternice de-a lungul istoriei. Am fost șocat însă de ceva ce nu am mai văzut niciunde în excursiile mele: un loc absolut minunat care arată ca o groapă de gunoi: doze de bere, sticle de suc, mucuri de țigară… Vă implor, respectați natura”!

CristinaAriadna (Teddington, United Kingdom)

Am făcut o tură de o zi într-o zi călduroasă de sâmbătă și eram înarmați cu răbdare, știind că va fi aglomerat. Și tot am fost surprinși negativ, nu de numărul mare de oameni, ci de gardul oribil din jurul Babelor. Și am înțeles rapid de ce: pe celelalte formațiuni de rocă, rămase neîmprejmuite, era plin de turiști care se fotografiau sau chiar își mâzgăleau numele…  Deși erau peste tot marcaje care interziceau cățărarea pe pietre. Este așa de păcat că oamenii nu arată respect acestor minuni ale naturii!”

Dude_loves_to_travel (Linz, Austria)

Am mers la recomandarea unor prieteni, care ne-au spus să urcăm neapărat cu telecabina, pentru a ne bucura de sus de priveliști, și să facem traseul de întoarcere pe jos. Aveam așteptări mari, așa că dezamăgirea a fost pe măsură. Ca să urcăm în telecabină am stat la o coadă de fix 2 ore într-o căldură de nedescris. Plimbarea în sine a fost amuzantă, pentru că nu mai mersesem din copilărie cu un teleferic semi-antic. Am avut chiar norocul să vedem de sus o familie de urși. Când am ajuns sus însă… efectiv nu mi-a fost dat până acum să văd așa ceva. Când am ieșit din clădire am fost întâmpinați de un morman de gunoaie, sticle de plastic, sticlă, moloz. Iar asta a fost doar prima impresie, pur și simplu cu cât te apropiai mai mult de cele mai importante obiective turistice (Sfinxul și Babele), cu atât ai mai mult impresia că te-ai rătăcit într-o groapă de gunoi. Am fost în excursii montane în întreaga Europă, dar ce am văzut în Bucegi este de departe cea mai urâtă experiență trăită. Nu sunt genul cârcotaș, pur și simplu e greu să găsești o vorbă bună despre acest loc și despre cei care ar trebui să aibă grijă de el. Cu o asemenea atitudine au distrus un loc care putea deveni o atracție turistică de prim rang.”

Ezequiel B (Barcelona, Spania)

Rar mi s-a întâmplat să dau de cozi de oameni pe traseu. Gălăgioși, nepăsători la frumusețea naturii, îmbrăcați necorespunzător. Am văzut turiști care aruncau gunoaie pe jos! Mizerie cât vezi cu ochii. Nu par munți de peste 2.000 de metri, ci mai degrabă un deal mai înalt și mizerabil. Oribil!

Ignazio (Cordoba, Spania)

Cu excepția priveliștilor splendide, totul este o dezamăgire, de la un cap la altul. Zona este lăsată de izbeliște, deși e plină de turiști. Nici măcar un coș de gunoi pe tot muntele, toată lumea aruncă pe jos. Dezamăgitor și deprimant.

Articol realizat împreună cu Dryfood.ro.

Citește și: Ce spun turiștii străini despre Retezat, odată întorși acasă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*