Chiar dacă primăvara bate la ușă, pe munți e încă iarnă și zapadă. N-a fost un sezon foarte bogat în ninsori, cel puțin până acum, dar a nins suficient cât să mai avem unde să mergem la schi pe final de sezon, în martie.

Cel puțin, în România, spre deosebire de țări mai puțin norocoase, au putut fi deschise pârtiile. Din pricina cazurilor încă numeroase de coronavirus, țări cu tradiție în sporturile de iarnă, precum Franța sau Austria, au fost nevoite să țină domeniile schiabile închise până la această dată.

Așadar, pentru cei care încă nu au apucat să se dea cu schiurile sau cu placa sau, de ce nu, pentru cei care încă nu s-au săturat de schiat, vestea bună este că încă se mai poate. Nu este deloc târziu nici pentru începători într-ale schiului sau snowboardingului. Cu astfel de jachete schi și de pantaloni schi și cu alegerea unei pârtii pentru nivelul fiecăruia, orice doritor poate să ia lecții și să încerce sporturile de iarnă.

Câteva idei de stațiuni unde putem merge la schi pe acest final de sezon:

Sinaia. Pentru că este aproape de Capitală, Sinaia este întotdeauna o opțiune bună pentru a merge la schi. Pârtiile sunt bine amenajate și întreținute, instalațiile pe cablu sunt dintre cele mai sigure și rapide, însă este una dintre cele mai aglomerate stațiuni, în special în weekend. În plus, Sinaia este, la ora actuală, și cea mai scumpă stațiune de schi din țară.

Atenție la prognoza meteo! Pentru că o parte din pârtii se află pe platoul muntelui, unde vântul bate mai tare, se poate întâmpla ca, în zilele cu prognoză nefavorabilă, domeniul schiabil să rămână închis.

Sinaia

Transalpina Ski Resort. Unul dintre domeniile de schi mai noi din țară, Transalpina Ski Resort este amplasat într-un peisaj minunat, pe malul Lacului Vidra. Pentru că este construit pe versantul nordic al muntelui și la o altitudine mare – urcă până la aproape 2000 de metri – domeniul are zăpadă până mai târziu în primăvară.

Problema pe care ați putea s-o întâmpinați este cazarea. Deocamdata nu este dezvoltată și o stațiune cu unități de cazare în apropierea sau la baza pârtiei, iar cea mai apropiată localitate este Voineasa, aflată la 30 de km mai jos.

Transalpina Ski Resort

Harghita Mădăraș. Stațiunea se află în județul Harghita, în apropiere de Miercurea Ciuc, cel mai friguros loc din țară. Așa se face că găsim aici zăpadă și în luni precum martie sau aprilie. Pârtiile nu sunt dintre cele mai lungi, dar peisajul este încântător. Iar dacă dorim și să fugim de aglomerație, Harghita Mădăraș este cu siguranță o opțiune bună.

Atenție la drumul care urcă până la stațiune și la orarul de urcare și coborâre! Așa cum avertizează chiar administratorii domeniului schiabil pe site-ul acestuia, pentru a parcurge în siguranță drumul auto care duce la stațiune, avem nevoie de lanțuri antiderapante, chiar și pentru mașinile 4×4. Pentru că drumul este unul îngustat de zăpada acumulată, în weekenduri există un orar pentru urcări și coborări înspre și dinspre munte, respectiv se urcă între 10.00 – 14.00 și se coboară între 14.00 – 17.30.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*