Cortul a fost primul habitat construit integral de om, iar apariția sa este datată la începutul Epocii Fierului (secolul XII î.Hr). Inițial, cortul a servit ca locuință mobilă a populațiilor nomade ale acelor vremuri. Acesta este menționat chiar și în Biblie, în Facerea 4:20: ”Ada a născut pe Iabal; acesta a fost tatăl celor ce trăiesc în corturi, la turme”.

Când agricultura a devenit ocupația de bază, oamenii au devenit sedentari și și-au dat seama că astfel de construcții, deși ar putea oferi suficient spațiu, nu sunt rezistente la intemperii. Așa au apărut locuințele construite din materiale locale (acolo unde exista această posibilitate), iar cortul a primit statutul unui adăpost militar.

În prezent, în țările civilizate, cortul se referă la trei tipuri principale de posibile utilizări: în scop militar, de petrecere a timpului liber sau umanitar (tabere pentru refugiați).

Ca echipament turistic, cortul a început să fie folosit spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a devenit popular în secolul XX, când a apărut și ”concediul plătit”. Noi am găsit, în câteva mari biblioteci digitale din lume, o serie fotografii cu primele corturi folosite de drumeți:

Aurel Stein într-una din expedițiile sale în India, Gulmarg, 1906
Foto: farwestchina.com
13 articol(e) « de 13 »

 

   Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

 

   Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

 

   Citește și: Cum te adăpostești de furtună și fulgere pe munte

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*