Optmiarii sunt polul atracției pentru cei mai buni alpiniști din lume și continuă să-i fascineze pe toți îndrăgostiții de munte și alpinism extrem. Cu toate acestea, pe cei mai înalți munți din lume își pierd viața, anual, câteva zeci de alpiniști aflați în timpul expedițiilor.

Prima tentativă de cucerire a unui optmiar le-a aparținut lui Albert F. Mummery și J. Norman Collie, care au încercat, în 1895, să urce pe Nanga Parbat. Expediția a eșuat, după ce o avalanșă i-a ucis pe Mummery și pe doi soldați Gurkha, ce făceau parte din echipă.

Prima cucerire a unui optmiar aparține lui Maurice Herzog și Louis Lachenal, care au atins vârful Annapurna pe 3 iunie 1950.

Primul alpinist care a urcat pe toți cei 14 optmiari a fost Reinhold Messner, care și-a îndeplinit misiunea pe 16 octombrie 1986. Un an mai târziu, Jerzy Kukuczka devenea cel de-al doilea alpinist care reușea să urce pe toți optmiarii. Spre deosebire de Kukuczka, Messner a reușit performanța fără oxigen suplimentar. Al doilea alpinist care a reușit acest lucru a fost Erhard Loretan, în 1995.

Până în prezent, 40 de alpiniști au escaladat, cu sau fără oxigen suplimentar, toți cei 14 optmiari. Țările care conduc în topul alpiniștilor care au escaladat toți optmiarii sunt Italia și Coreea de Sud, fiecare cu câte cinci alpiniști, urmate de Spania (4), de Kazahstan și Polonia (câte 3). 19 dintre cei 34 de alpiniști au reușit performanța fără să apeleze la oxigen suplimentar.

Prima femeie despre care s-a spus că cucerit toți cei 14 optmiari a fost sud-coreeanca Oh Eun-Sun, după ce, pe 27 aprilie 2010, a ajuns pe vârful Annapurna. Cu toate acestea, au existat îndoieli cu privire la performanța alpinistei. Federația Alpină Coreeană a declarat că escaladarea muntelui Kangchenjunga, din 2009, a fost ”puțin probabilă”. Ulterior, tot în 2010, Edurne Pasaban a fost declarată ca fiind prima femeie care a cucerit toți optmiarii. În august 2011, alpinista austriacă Gerlinde Kaltenbrunner a devenit prima femeie care a urcat pe toți cei 14 optmiari fără oxigen suplimentar.

În galeria foto de mai jos veți găsi toți cei 14 optmiari, într-un top realizat în funcție de rata mortalității de-a lungul timpului, conform cifrelor furnizate de site-ul 8000ers.com. De menționat este că, în cazul a 11 optmiari, procentul celor care își pierd viața este mai mic după anul 1990 decât înainte. Cu toate acestea, în cazul munților Kangchenjunga, Shishapangma și Broad Peak, procentul a crescut.

Annapurna I (8.091 m)
Prima ascensiune: 3 iunie 1950. Prima ascensiune pe timp de iarnă: 3 februarie 1987. Raportul dintre numărul ascensiunilor reușite și numărul celor care și-au pierdut viața în încercarea de a atinge vârful sau în timpul coborârii: 37,91%. (Foto: Wikipedia)
14 articol(e) « de 14 »

   Citește și: Teroriști vs. alpiniști. Cele mai mari tragedii în care alpiniștii au fost ținta atacurilor teroriste

   Citește și: FOTO: Alpinism, escaladă și rapel. Soldații români și americani s-au antrenat, împreună, în munți

   Citește și: Justin Ionescu a escaladat Cho Oyu, al doilea optmiar din 2014

Comments

comments

3 Responses

    • Oana Căloiu

      Bună, Diana! Te poți abona fie prin e-mail (în partea de jos a site-ului, în stânga, este o căsuță unde te poți abona), fie prin like la pagina de Facebook.

      Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*