Noul Cod Silvic, venit la propunerea a 127 parlamentari PSD, a fost avizat favorabil de către deputații din Comisia de Mediu și din Comisia de Agricultură și va primi votul final săptămâna viitoare.

Modificarea, după șase ani, a Codului Silvic a întâmpinat numeroase critici din partea opoziției, dar și a reprezentanților Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham), care s-au arătat “profund îngrijoraţi” de faptul că schimbările nu vor descuraja defrişările ilegale, care au adus prejudicii de miliarde de euro, şi ar putea să înrăutăţească situaţia românilor aflaţi în zonele predispuse la inundaţii şi alunecări de teren.

Părerea americanilor de la AmCham este împărtășită și de fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Lucia Varga.

Principalele modificări care au iscat controverse se referă la excluderea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a păşunilor împădurite şi a perdelelor forestiere de protecţie. Opoziția și investitorii americani susţin că o astfel de modificare va încuraja defrișările, fără a mai exista obligativitatea compensării suprafeţei scoase din fondul forestier, conform gandul.info. Cu toate acestea, ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, consideră că a fost eliminată doar dubla definire. Potrivit ministrului, este suficient ca cele trei categorii de terenuri să fie incluse în categoria de păduri, nu şi în fondul forestier naţional.

O altă modificare care a generat ample nemulțumiri este şi cea prin care România va fi obligată să împădurească doar un milion de hectare până în 2030, adică jumătate faţă de actualele prevederi din Codul silvic.

”Uitându-ne cât s-a împădurit până acum, după raportul curţii de conturi, nu are rost să punem cifre neviabile. N-am nimic împotrivă să votăm 2 milioane ha până în 2035, dar sunt cifre neviabile”, a explicat Doina Pană, conform sursei citate.

Proiectul noului Cod Silvic a fost iniţiat de 127 de deputaţi şi senatori PSD. printre susținători se află mai mulţi miniştri care sunt şi parlamentari, inclusiv premierul Victor Ponta, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb.

 

   Citește și: Defrișările abuzive ar putea intra în legalitate cu noul Cod Silvic

 

   Citește și: O grădină botanică alpină, distrusă după retrocedare

 

   Citește și: Defrișări abuzive în Cluj, unde creștea o plantă pe cale de dispariție

 

Comments

comments

2 Responses

  1. Raneti Tudor Andrei

    Daca bagam in puscarie la munca fortata toti magistratii mafioti, toti jandarmii gangsteri ai mafiotilor, si-i punem la impadurit Romania, n-o sa avem loc sa ne miscam de copaci 😉 Despaduririle se intampla fiindca hotii dau spaga la judecatori si scapa

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*