Andrei Slusarciuc, ranger voluntar în Munții Țarcu, a plecat, luni, într-o expediție în Caucaz și va încerca o premieră pentru România: traversarea solitară a Elbrusului.

Am stat de vorbă cu Andrei înainte să plece în expediție și am aflat de ce a ales să urce singur pe cel mai înalt munte din Europa, cum se antrenează și care sunt situațiile neplăcute la care se așteaptă.

eMunte.ro: De ce Caucaz și de ce o traversare a Elbrusului?

Andrei Slusarciuc: Consider că Munții Caucaz și, în special, Elbrusul sunt un bun început pentru un alpinist care vrea să experimenteze primul contact cu o altitudine mai ridicată. Pe lânga asta, am fost atras de ceva timp de sălbăticia Caucazului.

eMunte.ro: Expediția ta va fi o premieră pentru România. Care sunt pașii expediției și pe ce rute vei traversa Elbrusul?

A.S.: În prima fază, voi sta două zile în orășelul Kislovodsk, unde îmi voi pregăti ultimele detalii înainte de plecarea spre Elbrus. Dupa ce totul va fi gata, am să plec spre tabăra de bază de pe fața nordică, undeva la 100 de km de Kislovodsk. Până acum nu am găsit nici o informație conform căreia un român sa fi fost pe această față până acum. Ruta nordică este mult mai sălbatică decât ruta sudică, cea din urmă fiind aleasă de majoritatea alpiniștilor. În caz de accident, recuperarea de pe fața nordică durează aprope dublu față de cea de pe fața sudică. În data de 15 august am să încep procesul de aclimatizare și după 4-5 zile, dacă vremea e bună și condiția mea va fi OK, voi încerca ,,atacul” spre vârful vestic al Elbrusului și traversarea pe fața sudică.

eMunte.ro: Cum te pregătești pentru expediție?

A.S.: Pregătirea am început-o de iarna trecută. Am ales trasee dificile pe care le-am parcurs singur pentru a mă obișnui cu stilul de ascensiune solitar pe timp de iarnă. Când primăvara și-a făcut simțită prezența, am început să alerg. Alergatul este unul dintre cele mai bune antrenamente pentru alpinismul de altitudine, pentru că iți dezvoltă capacitatea pulmonară, aceasta fiind crucială într-o expediție de altitudine. În unele săptămâni am ajuns să alerg și câte 100 de km pe săptămână.

eMunte.ro: De ce ai ales să pornești într-o expediție solitară, și nu alături de alți alpiniști?

A.S.: Când am gândit această expediție, unul dintre puncte a fost reprezentat de atuurile mele. Majoritatea traseelor pe care le parcurg în munții noștri le fac singur și am zis că, dacă la asta mă pricep, de ce să nu încerc și în această expediție? Oricum, pe fața nordică va mai fi un grup de alpiniști străini care merg printr-o agenție rusească.

eMunte.ro: Te-ai gândit, probabil, la câteva situații neplăcute care ar putea să apară în timpul expediției, pentru a-ți lua măsuri de siguranță. Care sunt acestea și cum le previi?

A.S.: Singurele situații neplăcute ar putea să apară pe fața nordică. Acolo se pot întâlni crevase, care reprezintă și singurele pericole. Acestea se află sub vârful estic al Elbrusului, unde voi face traversarea spre vârful principal. Prevenirea pericolelor va consta în atenție sporită și cam atât.

eMunte.ro: Ai urcat și pe alți munți din afara României?

A.S.: În urmă cu un an am fost la cățărat în Munții Tatra, Slovacia. Din păcate, nu prea am reușit să facem multe lucruri, deoarece ne-am retras din cauza vremii.

Andrei Slusarciuc este student la Facultatea de Geografie din Timișoara, lucrează part-time, iar în unele weekenduri este ranger voluntar în Munții Țarcu.

 

   Citește și: INTERVIU. Andrei Sovereșan, despre motivația de a alerga și turneul Runsilvania Tour 2014

 

   Citește și: INTERVIU. Despre festivaluri montane, români și urși. De vorbă cu turiștii belgieni

 

   Citește și: INTERVIU. Cristian Tzecu, despre expediția pe Annapurna: ”Mi-ar fi plăcut să atingem vârful”

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*