Defrișările din Retezat au efecte dezastroase. Și aici nu vorbim numai de natură, ci și de drumul județean dintre localitatea Cârnic și cabana Pietrele, distrus de utilajele muncitorilor care exploatează lemnul din zonă.

Săptămâna trecută am scris AICI despre defrișările ce au loc în munții Retezat. Se pare că pădurea nu este singura care are de suferit în urma exploatărilor, ci și drumurile. Șanțuri adânci de aproximativ jumătate de metru îi opresc pe turiști să ajungă în zona cabanei Pietrele, chiar și pe cei care conduc mașini cu tracțiune integrală.

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat că pe o distanță de 2,5 kilometri nu se poate înainta cu niciun fel de autoturism.

”Înţeleg că lemnul trebuie exploatat, dar cred că se pot găsi şi alte metode de a-l scoate din pădure, fără să distrugem drumul de acces”, a continuat șeful Salvamont.

El constată faptul că aceste drumuri le afectează și eventualele misiuni de salvare, deoarece atât ei, cât și Ambulanța nu vor putea ajunge la persoane accidentate sau rătăcite pe acest traseu. Din spusele șefului Salvamont Hunedoara, aceste exploatări au început încă din toamna anului trecut, dar efectele secundare se pot vedea abia acum, odată cu topirea zăpezii și gheții, care au acoperit șanțurile până de curând, potrivit voceatransilvaniei.ro.

Ce spun autoritățile?

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara cunosc starea în care se află drumul din Munții Retezat și au declarat că îl vor repara până în sărbătorile de Paști, conform mesagerulhunedorean.ro.

„Este îngrozitor ce se întâmplă acolo. Domnul vicepreşedinte Dorin Gligor a semnat zilele trecute ordinul de demarare a lucrărilor de reabilitare, lucrări pe care va trebui să le finalizăm până de Paşti. Este posibil ca la scurt timp să ne trezim din nou cu drumul distrus şi nu este singura situaţie de acest fel”, a declarat Adrian David, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Cu toate acestea, exploatările din Retezat vor continua, iar noul drum le-ar putea fi de ajutor, în principal, celor ce defrișează.

Citește și: În Retezat se defrișează masiv, la comanda Primăriei Sălaşu de Sus

Citește și: FOTO. Parcuri Naționale din România, în expoziția ”Ultimele grădini ale raiului din inima Europei”

Citește și: Petiție pentru stoparea tăierii pădurilor din parcurile naționale

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*