Noul Cod Silvic este în dezbatere de aproape doi ani, iar în acest timp, pădurile României dispar în ritm accelerat: 3 hectare/oră.

Greenpeace România a scris parlamentarilor obiecțiile privind Codul Silvic, care, în forma sa actuală, facilitează tăierile ilegale de arbori și fragmentarea pădurilor.

Cei de la Grenepeace ne propun, astfel, să le cerem parlamentarilor adoptarea unui Cod Silvic care să interzică tăierile la ras, să descurajeze tăierile ilegale, să redea atribuțiile Jandarmeriei de a aplica sancțiuni silvice și să permită încadrarea furtului de lemn ca infracțiune, indiferent de volumul de lemn furat.

Ce solicită Greenpeace România:

1. Eliminarea Art 20 alin 1. care prevede că întocmirea de amenajamente silvice este obligatorie doar pentru proprietăţile forestiere mai mari de 10 ha. Din proprietăţile mai mici de 10 ha se pot tăia 3 mc/an/ha fără amenajament – această prevedere încurajează clar tăierile ilegale.

2. Interzicerea tăierilor rase – Art. 29 permite tăierile rase în păduri naturale tăieri care sunt anti-ecologice, distructive şi servesc doar interesului economic al exploatatorilor de lemn.

3. Redarea atribuțiilor Jandarmeriei de a controla tăierile ilegale și de a putea aplica sancțiuni;

4. Încadrarea furtului de lemn ca infracțiune, potrivit Codului Penal – Forma actuală a Codului silvic (Art.108.alin.1.lit.a) prevede ca dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, fapta este încadrată ca infracțiune; cu alte cuvinte, în prezent, furtul de arbori este considerat mai puțin grav decât orice altă categorie de furt.

Dacă doriți să semnați petiția, intrați AICI.

Comments

comments

7 Responses

  1. pavelonesc grecu

    Da sunt de acord ! Interzice-ti taierea de tot a copacilor pe termen nelimitat!!!!

    Răspunde
  2. LiaV

    Regret, dar nu pot semna petiţia, deoarece nu văd codul de verificare. Am încercat să-l schimb, dar nu văd toate literele. Faceţi-l mai simplu, ca cel de-aici. Sunt convinsă că mulţi nu semnează din această cauză.

    Răspunde
  3. Alexandra Comsa

    Este pacat de padurile si animalele noastre, care sunt distruse de hraparetii care iau decizii acolo sus. Trebuie opriti!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*