Unii oameni își iau bicicleta pentru a se plimba prin parcuri. Alții își aleg o bicicletă după chipul și asemănarea lor, pe care să străbată potecile accidentate în căutare de aventură.

Așa s-a întâmplat și la finalul lunii iulie, la cea de-a IV-a ediție a Maratonului Bucegilor, unde peste 170 de cicliști au concurat în probele de MTB, competiție despre care am scris și AICI.

La Traseul Lung, de 38 de kilometri și cu 1.030 de metri diferență de nivel, podiumul a arătat astfel:

Proba feminină:

  1. Mirea Ana-Maria (3 ore, 26 de minute și 53 de secunde)
  2. Pruiu Ana (3 ore, 51 de minute și 4 secunde)
  3. Matouskova Jana (3 ore, 53 de minute și 57 de secunde)

Proba masculină:

  1. Roșioru Daniel (o oră, 44 de minute și 29.2 secunde)
  2. Logigan Lucian (o oră, 44 de minute și 29.9 secunde)
  3. Jugănaru Răzvan (o oră, 44 de minute și 45 de secunde)

La Traseul Scurt, de 29 de kilometri și cu 780 de metri diferență de nivel, cicliștii au urcat pe podium astfel:

Proba feminină:

  1. Vakaria Edit (o oră, 53 de minute și 34 de secunde)
  2. Manicuta Monica (2 ore, 21 de minute și 4 secunde)
  3. Zodie Aida (2 ore, 39 de minute și 10 secunde)

Proba masculină:

  1.  Sprinceană Cătălin (o oră, 25 de minute și 12 secunde)
  2. Grozea Alexandru (o oră, 25 de minute și 25 de secunde)
  3. Chifanescu Andi  (o oră, 40 de minute și 18 secunde)

Rezultalele complete pot fi vizualizate pe site-ul oficial Padina Fest.

Noi am discutat cu o parte din câștigătorii de la probele de MTB ale Maratonului Bucegilor despre traseu, antrenamente și timpii de concurs.

Cum a fost compețiția și cum ți s-a părut traseul?

Ana-Maria Mirea: Traseul a fost dificil, mai ales coborârea, care e foarte tehnică pe anumite porțiuni și nu poți să le faci pe bicicletă, sau cel puțin eu nu am putut să le fac pe bicicletă, dar a fost foarte frumos.

Daniel Roșioru: Se putea mai mult, e prea mult asfalt în zona asta și nu prea se potrivește pentru o cursă de MTB. Coborârea a fost extremă față de cât de ușoară e urcarea.

Lucian Logigan: Traseul a fost interesant, multă urcare și nu știam traseul deloc. Nu l-am făcut înainte și nici nu avea idee cum ar putea să fie, pentru că nu am participat și anul trecut. Prima urcare a fost foarte lungă, nu mă așteptam să fie așa lungă.

Cătălin Sprinceană: Cunosc foarte bine traseul, pentru că nu sunt la prima participare la Maratonul Bucegilor. Traseul s-a schimbat de anul trecut, în mare, din cauza asfaltului turnat de curând. O mare parte din cursă a fost pe asfalt, ceea ce nu pot să spun că mă avantajează foarte mult, dar peisajele compensează, coborârea de la final compensează. Deși cursa la care am participat a fost cu 8 kilometri mai scurtă decât tura lungă, nu înseamnă că a fost un traseu mai ușor. Se dozează altfel efortul. O tură scurtă nu e neapărat o tură mai simplă.

 

Cum te-ai pregătit pentru această competiție?

Cătălin Sprinceană: Mă pregătesc constant, pentru că sunt sportiv de performanță și antrenamentele sunt aproape zilnice, fac parte din stilul meu de viață, mai ales că sunt concursuri în fiecare săptămână. Fac și antrenamente speciale de refacere, merg foarte încet ca musculatura să-și recupereze tonusul, am o alimentație de calitate și, dacă e nevoie, iau câteva suplimente.

Ana-Maria Mirea: Am mers ieri (sâmbătă-n.r.) până la Lacul Bolboci și m-am întors. Traseul nu l-am făcut înainte, știam o parte din el de anul trecut, de când am participat. M-am apucat de bicicletă anul trecut, iar antrenamentul meu, de obicei, înseamnă pedalat la sală, o oră, de trei ori pe săptămână, și doar în weekend pe bicicletă. Mai particip la maratoanele de cycling în aer liber, de câte 4-6 ore fiecare.

Daniel Roșioru: Nu m-am antrenat în mod deosebit. În principiu, pedalez cinci zile pe săptămână, cel puțin, cam două-trei ore pe zi.

Lucian Logigan: Nu m-am antrenat special pentru maratonul ăsta. Am fost și ieri (sâmbătă – n.r.) la o cursă, la Viscri. Știam că și astăzi (duminică –n.r.) e cursă de MTB și am venit, mai ales că-mi place foarte mult zona și îmi place să pedalez pe munții României.

 

De câți ani pedalezi?

Daniel Roșioru: Din 2001, deci de vreo 13 ani.

Cătălin Sprinceană: Am pedalat la nivelul profesionist din adolescență, dar am făcut o pauză și m-am reapucat de 5 ani.

 

La câte competiții participi într-un an?

Ana-Maria Mirea: Între 15 și 20, cam așa.

Daniel Roșioru: La multe, nu știu să zic un număr, cât ține sezonul.

 

Timpul pe care l-ai scos a fost cel așteptat?

Ana-Maria Mirea: Timpul a fost mai bun decât cel de anul trecut, deși anul trecut am participat la un traseu ceva mai scurt.

Lucian Logigan: Nu mi-am stabilit un timp pentru că nu știam traseul. La start am auzit timpul de anul trecut, în jur de o oră și 45 de minute și mă așteptam să scot un timp apropiat. Am scos o oră și 44 de minute.

Cătălin Sprinceană: N-am avut cea mai bună zi astăzi (duminică –n.r.), tocmai de aia am și optat pentru tura scurtă. Știam că va fi mai intens, dar dat fiind faptul că este deja al zecelea weekend consecutiv cu competiții, se resimte oboseala. De regulă, alternez turele lungi cu cele scurte.

 

Ce ar trebui să știe, despre ciclism, persoanele care vor să se apuce de pedalat?

Ana-Maria Mirea: Ciclismul este un sport care te ajută să-ți depășești limitele întotdeauna. Pentru mine este un element care mă eliberează de stres, iar oamenii alături de care pedalez sunt foarte frumoși. Dacă urci și simți că nu mai poți, dar pedalezi și tot simți că nu mai poți, sigur o să poți.

Cătălin Sprinceană: Te poți apuca oricând de pedalat, organismul se adaptează, dar e nevoie de multă ambiție și determinare. Psihicul are cel mai important rol aici.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*