7 sfaturi pentru cei care aleargă pe caniculă. Temperaturile din ultimele zile ne fac să credem că locuim într-un cuptor uriaș sau că România s-a transformat în Sahara. Adevărul nu este departe. Cu toate acestea, chiar și în zilele caniculare, mulți alergători doresc să-și facă antrenamentele ca în zilele cu temperaturi suportabile. Astfel, unii dintre ei se antrenează mult mai devreme dimineața sau mult mai târziu, după ce se întunecă, în timp ce alții nu au alternativă decât să alerge la peste 35 de grade Celsius, chiar și în zonele montane.

Evident, alergătorii de trail au un avantaj: în zonele împădurite, temperaturile sunt suportabile în comparație cu jungla de beton din marile orașe.

În orice caz, vremea pare că s-a înfuriat pe noi și scoate flăcări pe urechi, așa că ne-am hotărât să adunăm câteva sfaturi pentru cei care aleargă pe caniculă. Motivul: când alergi pe o temperatură foarte ridicată, transpiri enorm, depui mult mai mult efort, iar performanțele tale scad semnificativ. Și nu vorbim doar despre epuizare fizică, ci și mentală.

Deci, cum facem?

1. Aleargă dimineața sau seara

Dacă poți evita miezul zilei, evită-l fără regrete. Aleargă dimineața, la scurt timp după răsăritul soarelui, sau după ce ieși de la serviciu și te-ai alimentat corespunzător.

2. Hidratează-te

Înaintea atrenamentului, trebuie să te hidratezi suficient. Dacă vei participa la o conpetiție, acordă hidratării importanța cuvenită chiar și cu trei zile înainte. Totodată, în timpul antrenamentelor, este bine să înlocuiești lichidele pierdute prin transpirație din 20 în 20 de minute sau mai des. Cu cât ai mai mult lichid în organism, cu atât corpul tău va putea elimina mai multă căldură în timpul alergării pe caniculă.

3. Consumă mai mult sodiu

Dacă faci parte dintre persoanele care transpiră mult, este bine să consumi mai mult sodiu înaintea antrenamentelor sau competițiilor, pentru a determina creierul să solicite mai multe lichide în organism. Cu 18-24 de ore înaintea unui concurs de alergare, adaugă 3.500-5.000 de mg de sodiu sub formă de capsule sau pliculețe de sare. Astfel, organismul îți cere mult mai multă apă care te va ajuta să te hidratezi corespunzător înainte de start. În plus, va menține ridicat nivelul electroliților în timpul competiției.

4. Atenție la echipament

Nu îți recomandăm niciodată să te antrenezi fără echipamentul sportiv special dedicat unei astfel de activități. În plus, în special pe caniculă, îți reocmandăm astfel de pantofi de alergare. Aceștia mențin confortul la nivelul picioarelor, lasă pielea să transpire în voie și previn accidentările pe potecile de trail.

Citește și:

5. Un mic dejun răcoros

În diminețile care precedă antrenamentele intense, este indicat să bei un suc rece de fructe și să consumi struguri, pepene galben, pepene verde, prune, caise, piersici sau mere. Acestea vor menține temperatura corpului în limite acceptabile. Evită fructele de pădure și sucul de prune, dar și fructele crude și uscate, precum stafidele.

6. Reduce perioada de încălzire

Nu renunța la încălzire, însă nu exagera. Trebuie să-ți activezi sistemul muscular, însă trebuie să eviți să stai în bătaia soarelui.

7. Aleargă încet la început

La începutul cursei, aleargă încet, în special dacă ai făcut o încălzire sumară. În plus, performanțele sportive scad, așa că așteaptă-te să alergi cu 10-15 secunde mai lent pe kilometru decât te-ai obișnuit. În caz contrar, riști să nu închei cursa.

Citește și:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*