Știați că, la începutul turismului în Bucegi, iubitorii de munte își căutau tovarășii de călătorie cutreierând parcul Sinaiei? Sau că, la începutul secolului XX, drumeții purtau ghete groase, țintuite și unse cu grăsime, pentru a fi moi și impermeabile?

”Cartea munților”, scrisă în 1920 de Bucura Dumbravă, o inițiatoare a turismului românesc, este un amestec poetic  de îndrumări pentru organizarea de drumeții și de note de călătorie.

”Ce însuflețite sunt plecările, dis-de-dimineață, când muritorii de rând – «regretabilii muritori», cum zice un prohod modern – moțăie încă și habar n-au de tainica frumusețe a zorilor”.

Despre locurile colindate de ciobani și trecute la pas de călătorii pașnici și războinici deopotrivă, dar și despre drumețiile asemănătoare concertelor, găsiți în cartea Bucurei Dumbravă, atașată AICI.

Cine a fost Bucura Dumbravă 

Bucura Dumbravă (1868 – 1926), pe numele real Fany Seculici, a fost o prozatoare română. Sub influența lui Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta), Fany devine interesată de natura României, de literatura și folclorul românesc.

Sub pseudonimul Bucura Dumbravă, ea a început să scrie romane istorice, concepând o trilogie intitulată “Spărgătorul de valuri”. Din aceasta au apărut două romane scrise în limba germană: „Der Haiduck” (Regensburg, 1908) – o carte despre haiducul Iancu Jianu; „Der Pandur” (Regensburg, 1912) – o carte despre Tudor Vladimirescu. Cel de-al treilea roman al trilogiei, „Sarea Norodului”, evoca figura lui Gheorghe Lazăr, dar manuscrisul în limba germană s-a pierdut.

Comments

comments

One Response

  1. Mihai FR

    Pacat, vad ca aroganta si superioritatea se purtau inca de pe atunci. Credeam ca oamenii de munte ar trebui sa isi poarte pasiunea cu modestie si moderatie…

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*