În ultimul weekend al lunii iulie, unii dintre pasionații de alergare montană au preferat să-și încalțe pantofii de sport și să vină la linia de start de la a IV-a ediție a Maratonului Bucegilor.

Peste 170 de participanți s-au întrecut în două competiții de trail-running pline de provocări, despre care am scris AICI.

La Traseul lung, de 26 de kilometri și cu diferență de nivel de 1.010 metri, clasamentul a arătat astfel:

Proba feminină:

  1. Găinariu Iulia (2 ore, 48 de minute și 36 de secunde)
  2. Costea Claudia (3 ore, 29 de minute și 14 secunde)
  3.  Stroisteanu Andreea (3 ore, 46 de minute și 33 de secunde)

Proba masculină:

  1. Stroescu Daniel (2 ore, 26 de minute și 23 de secunde)
  2. Stanciu Radu-Cornel Nicolaie (2 ore, 34 de minute și 59 de secunde)
  3. Milea Radu (2 ore, 45 de minute și 50 de secunde)

La Traseul scurt, de 16 de kilometri și cu diferență de nivel de 690 metri, linia de finish a fost trecută în următoarea ordine:

Proba feminină:

  1. Anca Stupu (o oră, 52 de minute și 58 de secunde)
  2. Aida Zodie (2 ore, un minut și 40 de secunde)
  3. Roxana Nicoleta Croitoru (2 ore, 3 minute și 16 secunde)

Proba masculină:

  1. Simion Florin (o oră, 37 de minute și 38 de secunde)
  2. Petru Stupu (o oră, 38 de minute și 46 de secunde)
  3.  Bogdan Coroian (o oră, 42 de minute și 9 secunde)

Rezultalele complete pot fi vizualizate pe site-ul oficial Padina Fest.

După ce au trecut victorioși linia de finish și și-au tras sufletul, noi i-am întrebat pe unii dintre câștigători cum s-au antrenat pentru competiție, cum li s-a părut traseul și de câte ori pe ani îmbracă echipamentul pentru concurs.

 

Cum a fost compețiția și cum ți s-a părut traseul?

Radu Stanciu: Traseul a fost alergabil, iar de la Vf. Omu am avut parte de o coborâre spectaculoasă.

Daniel Stroescu: A fost o tură destul de rapidă, fără prea multe cățărări. Deși diferența de nivel nu a fost foarte mare, tot a fost greu.

Radu Milea: Cum ziceau și colegii mei, a fost o cursă rapidă.

Iulia Găinariu: Cursa a fost rapidă. Este un traseu foarte ușor, foarte rapid, foarte alergabil. Prima porțiune este puțin mai dificilă, fiind terenul abrupt, dar în rest e ok, alergabil. În afară de ultima coborâre, care e tehnică, pe valea Ialomiței, unde mai sunt niște pietre și e destul de abrupt câteodată, nu e nimic dificil, dacă ești atent. Unde nu poți să alergi, mergi…

Florin Simion: Ca și peisaj, traseul a fost superb. Ca și dificultate, numai bun de antrenament, numai bun de alergare. Cine vrea să concureze sau să se antreneze, ar trebui să încerce traseul.

 

Cum te-ai pregătit pentru această competiție?

Radu Stanciu: Eu sunt din zonă, știam traseul, iar antrenamentul nu a fost făcut cu o zi, două înainte de concurs. Antrenamentul se face din timp. Special pentru tura de astăzi (sâmbătă –n.r.) nu am făcut nimic deosebit.

Daniel Stroescu: Am fost pe traseu, dar nu în aceeași ordine în care a fost gândit acesta pentru competiție.

Iulia Găinariu: Nu am făcut traseul înainte, dar eu fac sport de performanță, alergare montană spre extremă, și stau foarte mult în zona asta să mă antrenez. Pentru mine e ca un job. Știam foarte bine traseul.

Florin Simion: Nu m-am pregătit în mod deosebit pentru această competiție, dar am participat înainte la Marathon 7500 și chiar s-a cunoscut. Am mers foarte bine. Antrenamentul vine, așadar, de la alte curse la care am mai participat. L-am întrebat și pe Daniel Stroescu, care e foarte bun, cât ar face pe urcarea respectivă de la început și mi-a spus că 30 de minute. Cam atât am făcut și eu.

 

Timpul pe care l-ai scos a fost cel așteptat?

Radu Milea: Timpul pe care l-am scos a fost sub așteptările mele, am avut niște probleme tehnice. Dacă nu aș fi avut probleme astea, probabil aș fi scos cu 20 de minute mai puțin.

Daniel Stroescu: Mă așteptam să scot undeva la două ore și jumătate. A fost puțin mai bine, am scos două ore și 26 de minute.

Florin Simion: Mă așteptam să scot mai puțin, dar cred că m-am descurcat bine. Dacă mi-aș fi calculate activitățile, cred că tot atât aș fi scos, între o oră și 30 de minute și o oră și 40 de minute.

 

De câți ani alergi?

Radu Milea: Alerg de prin ‘99, deci sunt vreo 15 ani.

Daniel Stroescu: Alerg de vreo 5 ani.

 

La câte competiții participi într-un an?

Radu Milea: Acum au apărut din ce în ce mai multe competiții, înainte nu erau așa de multe. Anul ăsta o să particip la 10-12 competiții importante. Mai sunt și curse mai mici, dar pe care le folosesc drept antrenament.

Daniel Stroescu: La Maratonul Bucegilor, e deja a treia ediție la care particip. E posibil să vin și la anul. Particip cam la 3-4 maratoane pe an și la alte competiții cu trasee mai mici. Cam 6-7 de alergare montană, dar mai merg și la unele de orientare montană.

Radu Stanciu: Într-un an, alerg la 5-7 maratoane. Nu poți să alergi la toate. Acum, în ultimele trei săptămâni, s-a întâmplat să am trei maratoane, dar ăsta nu e un obicei, pentru că mai trebuie să îți revii și nu sunt nici la îndemână, dacă vorbim de taxele de înscriere, drum, cazare, suplimente alimentare pe care le iei în timpul cursei… te costă destul de mult. În situația asta, mai selectăm competițiile la care mergem.

Iulia Găinariu: Particip la 15-20 de competiții pe an. La unele mă duc ca și antrenament, fiind competiții mai ușoare, iar altele sunt competiții mai grele și mă pregătesc mai mult pentru ele. Însă anul acesta am suferit o accidentare, chiar la început de sezon și abia am început să particip. Ăsta e al treilea concurs.

Florin Simion: Particip la peste 50 de competiții într-un an, și alergare montană, și cros, și asfalt, care e și preferata mea. Îmi revin repede, cu dușuri cu apă rece, cu masaje, cu șosete de compresie. Sau cu alergare ușoară, cui pe cui se scoate. Nu mi-e greu să mă refac, pentru că abordez unele competiții ca antrenament, și atunci mă refac repede. În weekenduri cu 2-3 competiții, a două alergare e de refacere.

 

11a   Citește și: Trail running pentru începători. 7 sfaturi utile

 

11b   Citește și: Ce pericole te pândesc în timpul curselor de alergare montană și cum să le eviți

 

11c   Citește și: Cadavrele, folosite pentru inovație. Ce alte lucruri nu știai despre pantofii de alergare

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*