Dacă vrei să faci drumeții montane în această perioadă a verii, ar trebui să ai în vedere atenționarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Hunedoara, potrivit căreia numărul viperelor a crescut semnificativ.

Din luna iunie până în august, viperele se află în ciclul de reproducere și sunt mult mai periculoase decât de obicei.

„Excursioniștii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalitățile de prevenire a atacului acestora și care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de mușcătură”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Unde se găsesc vipere

Viperele pot fi întâlnite în aproape fiecare masiv, cu precădere în munții Retezat, munții Parâng, pe Defileul Jiului și în zona Cetății Deva.

„Viperele sunt prezente în toate zonele montane, însă în ultima perioadă s-au înmulțit în zona Roșiile. Săptămâna trecută, o viperă a mușcat o oaie în această zonă, dar alte cazuri de mușcături nu au fost semnalate în Parâng”, a menționat șeful Salvamont Petroșani, Dumitru Bârlida.

Viperele se deosebesc de ceilalți șerpi prin corpul scurt și gros, cu o coadă care se termină brusc. De asemenea, viperele au, pe spate, un desen în zigzag, iar pe cap un semn în forma literei V întors.

Cum să te ferești de vipere

„În 99% din situații, mușcăturile de viperă sunt cauzate de curiozitatea umană. Vipera nu atacă, ea dorește să se apere. De aceea, turiștii trebuie să fie atenți pe unde calcă, să aibă un băț cu care să lovească tufișurile și să fie încălțați cu ghete de munte”, a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

De asemenea, un alt mod de a te feri de vipere este să nu ridici pietrele mari, pentru că sub ele s-ar putea găsi șerpi. Totodată, nu te îndepărta de poteci și mergi apăsat, pentru că viperele nu aud și nu văd bine, dar simt vibrațiile și știu când cineva este în apropiere.

Mușcatura de viperă

În cazul în care ești mușcat accidental de o viperă, simptomele pe care le vei întâmpina sunt: vărsături, durere, sete, și este absolută necesară administrarea tratamentului cu ser antiviperin.

Reprezentanții DSP Hunedoara afirmă că riscurile ca o persoană să moară de pe urma unei mușcături de viperă sunt rare, deoarece mai mult de jumătate dintre mușcături sunt „uscate”, fără inoculare de venin.

În această vară, șase persoane au ajuns la spital acuzând mușcături de șerpi, în trei dintre cazuri fiind vorba de vipere. Două dintre victimele la care a fost confirmată mușcătura de viperă s-au prezentat la spitalul din Deva, iar una la spitalul din Hațeg. În toate cazurile de mușcături de viperă a fost administrat ser antiviperin, iar bolnavii au trecut cu bine peste acest episod.

 

   Citește și: Un traseu montan din Retezat a fost redeschis

 

   Citește și: Cum te adăpostești de furtună și fulgere pe munte

 

   Citește și: 7 sfaturi utile pentru cei care aleargă pe caniculă

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*