Norvegia vrea să ofere un munte Finlandei. Norvegia intenționează să-i ofere Finlandei un munte în dar, cu ocazia celebrării a 100 de ani de când finlandezii şi-au declarat independenţa faţă de Rusia.

Este vorba de muntele Halti, aflat chiar la graniţa dintre cele două ţări, care are o altitudine de 1.365 de metri și ar deveni astfel cel mai înalt munte din Finlanda, care duce lipsă de relief muntos înalt, conform publicației The Independent.

„Sunt nişte schimbări formale şi încă nu am decis dacă vom face acest pas. Dar ne gândim serios la asta”, a declarat premierul norvegian Erna Solberg.

Ideea nu nouă, ci i-a aparținut lui Bjørn Geirr Harsson, un fost angajat al Norwegian Mapping Authority, în 1972. Norvegianul nu a făcut însă un demers special în acest sens, însă fiul lui a preluat acum iniţiativa şi a lansat o campanie puternică pe rețeaua de socializare Facebook.

Astfel, dacă frontiera dintre Norvegia si Finlanda ar fi mutată cu 150 de metri spre nord și 200 de metri spre vest, Finlanda s-ar alege cu un cel mai înalt varf, iar Norvegia ar pierde doar 0,015 kilometri pătrați din teritoriu. În plus, vârful Halti, cu o altitudine de 1.365 de metri,  nici macar nu se află pe lista celor mai înalți 200 de munti din Norvegia.

„Ideea mea este să facem acest cadou din partea Norvegiei, fără să așteptă nimic în schimb, şi sunt sigur că finlandezii vor aprecia asta”, a explicat Harsson.

Svein Oddvar Leiros, primarul municipalității Kåfjord, unde este localizat vârful, s-a declarat încântat de idee și speră ca acest gest să „devină un exemplu și pentru celălalte țări care se războiesc pentru granițele lor”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*