FOTO. Refugiul Speranțelor are o nouă înfățișare. Adăpostul din Piatra Craiului a fost refăcut

Refugiul Speranțelor, din Piatra Craiului, a fost refăcut complet. Noul adăpost de la 1.685 de metri altitudine este realizat din tablă și fibră de sticlă și poate găzdui până la opt persoane.

Pe 5 august, 50 de salvamontiști, jandarmi montani și rangeri ai Parcului Național au readus la viață Refugiul Speranțelor, cunoscut și sub numele de Refugiul Ciorânga. La primele ore ale dimineții, piese noului refugiu au fost aduse cu mașina până la marginea oraşului Zărneşti, iar de aici și până la 1.685 de metri, participanții la acțiune au fost nevoiți să le urce în spate. Piesele au cântărit, în total, o tonă, iar cea mai grea dintre ele (intrarea), de 50 de kilograme, a fost dusă pe brațe de patru oameni.

„A fost cu autoservire, fiecare s-a împrietenit cu forma preferată (…) și au urcat, vorba cântecului, să reclădească Ciorânga”, a scris Claudiu Loghin pe Facebook, unul dintre cei 50 de participanți la refacerea Refugiului Speranțelor, despre modul în care au fost urcate piesele pe munte.

Transportarea materialelor pentru noul refugiu a durat aproximativ patru ore, conform Digi24.

Noul și vechiul Refugiu al Speranțelor

Odată ce piesele au fost aduse pe platou, refugiul a fost ridicat în mai puţin de trei ore. Toate piesele au fost numerotate, astfel că asamblarea refugiului a durat mai puțin decât transportarea pieselor. Forma construcţiei este aleasă astfel încât să se potrivească condițiilor meteo din zonă. În interior, Refugiul are paturi din tablă şi profile metalice.

În cazul în care vă întrebați ce s-a întâmplat cu fostul refugiu, construit în anii ’80, acesta nu mai putea adăposti drumeții în condiții de siguranță, fiind foarte degradat, astfel că a fost demontat și cărat, piesă cu piesă, de pe munte.

Refugiul Speranțelor este un adăpost alpin important la nivelul Parcului Național Piatra Craiului, pentru că de aici pleacă multe trasee de alpinism şi două din cele mai importante trasee turistice din Piatra Craiului: Brâul Ciorânga şi Brâul de Mijloc. În plus, adăpostul este situat pe versantul vestic al muntelui, pe cel mai nou traseu turistic din masiv: Padina lui Călineț – Brâul Ciorânga – Vârful Ascuțit. Ruta a fost omologată anul trecut, iar deschiderea oficială pentru turişti a avut loc chiar în această vară.

Noul Refugiu a costat aproximativ 13 .000 de lei, bani din fondurile Parcului Naţional Piatra Craiului.

Citește și: VIDEO. Care este povestea celui mai frumos refugiu montan din România

Citește și: FOTO. Cum arată, în interior, Refugiul Călțun, construit aproape în totalitate

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*