Alpiniștii Constantin Lăcătuşu, Sebastian Paulenco și Cristian Gruia au pornit, la începutul acestei săptămâni, într-o expediție de cucerire a vârful Tsartse, din masivul Mukut Himal, în nordul Nepalului. Tsartse are o altitudine de 6.343 de metri și este singurul vârf himalayan necucerit până în prezent de vreun alpinist, deși, de-a lungul timpului, au existat numeroase tentative.

UPDATE 22 octombrie: „Noaptea la 4.100 m în Yak Karka, astzi Dambush Pass, 5.300 m și apoi base camp în Hidden Valley, 5. 000 m. Vreme ok, puțin vânt, acum ninge slab” a postat Ticu Lăcătușu pe o platformă de socializare.

UPDATE 21 octombrie: „Ieri am zburat din Pokhara, al doilea oraș nepalez, spre nord, la Jomsom, 2.720 m. Avionul era atât de mic încât ne-au cântărit până și pe noi, pentru a fi siguri că se poate ridica de la sol. Am ajuns la Marpha, 2.700 m, pe valea Kali Gandaki, între Annapurna și Dhaulagiri și azi am plecat spre tabara de bază a lui Tsartse (5.000 m), în Hidden Valley, vrem să ajungem în 3 zile. Am fost informați că acolo este deja o expediție japoneză cu 8 alpiniști. Au și 8 nepalezi cu ei, inclusiv climbing Sherpa. Vor să urce Tashi Kang, 6.386 m, l-am făcut și eu în 2006; a ajuns pe el și Viorel Amzăroiu (Mardare) cu echipa noastră de anul trecut”, a scris Ticu Lăcătușu pe Facebook.

„În masivul Tsartse din Himalaya a mai rămas doar un vârf încă neurcat de nimeni până acum. Unul singur. El dă și numele masivului, și este al 3-lea ca înălâime, după Peak Europa și Tashi Kang. Acum suntem în drum spre el. Cristi Gruia, Sebastian Paulenco și eu”, a scris Ticu Lăcătușu pe Facebook, pe 19 octombrie.

În prezent, cei trei alpiniști se află deja în Nepal și spun că sunt pregătiți pentru expediție. Expediția se va realiza fără șerpași și oxigen suplimentar. Încă nu există informații cu privire la data la care va începe ascensiunea propriu-zisă a vârfului virgin.

Alte expediții românești pe Tsartse

Până în momentul de faţă, pentru cucerirea lui Tsartse au fost organizate expediţii cu alpinişti din Germania, Franţa, SUA, Japonia, Australia şi România, însă niciuna nu a reușit să atingă vârful de 6.343 de metri. Motivul nereușitelor ar fi acela că vârful este înconjurat în totalitate de versanţi stâncoşi, ceea ce face ascensiunea extrem de dificilă. Ca exemplu, Ticu Lăcătuşu este la a cincea încercare pe Tsartse, după tentativele din 2006, 2012, 2013 și 2014.

„Un vârf de 6.000 de metri ai spune că nu e dificil; pare mic, dar tot timpul ne-a rezervat multe surprize. Tsartse e apărat ca o fortăreaţă de versanţii care-l înconjoară”, a spus Ticu Lăcătuşu în 2014, îniante de a patra tentativă, conform Adevărul.

În cursul tentativei gemano-române din 2006, Ticu Lăcătuşu, alături de Frank Muetzner şi Goetz Wiegand, au renunţat la ascensiunea pe Tsartse din cauza condiţiilor locale riscante (zăpada abundentă şi instabilă), dar au reuşit să descifreze un traseu de atac original. În 2012, în expediţia formată din 10 alpinişti nu s-a ajuns nici la poalele muntelui. În 2013, Ticu Lăcătuşu a fost destul de aproape de ţintă.

„Mai era însă un traseu în perete de 1000 de metri până la un gheţar suspendat foarte aproape de vârf. Ghidaţi de rigoarea nemţească, germanii n-au mai dorit să urce, şi nu puteam risca de unul singur”, îşi aminteşte Lăcătuşu experienţele nereuşite pe Tsartse.

Alpinistul şi-a spus încă de atunci că va reveni într-o echipă românească să cucerească piscul neîmblânzit, fapt pe care a încercat să-l pună în aplicare în 2014, alături de Sebi Paulenco, Viorel Amzăroiu şi Cristi Gruia. Din nefericire, vremea potrivnică i-a făcut să se întoarcă din ascensiune, deşi reuşiseră să ajungă la altitudinea de 6.000 de metri. În plus, alpiniştii au fost nevoiţi să renunţe la parcurgerea distanţei până în vârf după ce le-au îngheţat picioarele.

Expediţia din Nepal are caracter umanitar

Înainte de a porni să cucerească vârful Tsartse, alpiniştii români s-au oprit în localitatea Jethal, din Nepal, acolo unde va fi construită o şcoală nouă din fondurile strânse în cadrul campaniei „We Love Nepal”, iniţiată de Constantin Lăcătuşu după cutremurul din 25 aprilie 2015. De altfel, Constantin Lăcătuşu a ţinut să-i mulţumească personal suceveanului Sebastian Paulenco pentru sprijinul acordat în cadrul campaniei, remarcând faptul că Asociaţia Himalaya Suceava, condusă de Paulenco, a fost prima care a făcut donaţii pentru construcţia acestei şcoli.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*