Alpinistul Alex Găvan a reușit, pe 18 iulie, ora 12 (ora României), să atingă vârful Gasherbrum 2, de 8035 de metri, din munții Karakorum, Pakistan, fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Cu această reușită, el și-a trecut în palmares al șaptelea vârf de peste opt mii de metri.

Expediția a început pe 14 iunie și era planificată planificată să dureze aproape două luni. Însă, în timpul ultimei etape de aclimatizare la 7000 de metri, Alex Găvan și echipa sa au intuit potențialul momentului și au pornit din tabăra trei ascensiunea finală către vârf, iar ascensiunea a durat 17 ore, conform alexgavan.ro.

Alex Găvan, autoportret pe vârful Gasherbrum2 (8035m), fără oxigen suplimentar

În această expediție, Găvan i-a avut ca parteneri de coardă pe Don Bowie (peste 19 expediții himalayaene la activ, printre altele, cu vârfurile K2 (8611m) și Annapurna (8081m) urcate fără oxigen suplimentar, pe care Găvan l-a cunoscut în timpul operațiunii de salvare organizată pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, în 2008) și pe Lotta Hintsa (Finlanda). În timpul escaladei finale, din cauza unor considerente obiective, Don și Lotta au fost nevoiți să renunțe la ascensiune, Găvan atingând vârful în manieră solitară. Don și Lotta urmează să reia ascensiunea vârfului în zilele următoare.

În timpul perioadei de aclimatizare, între tabăra de bază, de la 5000 de metri altitudine, de pe ghețarul Abruzzi și vârf, au fost stabilite trei tabere intermediare la înălțimile de 5900m, 6400m și 7000m.

Ascensiune cu Don Bowie la aproape 7000m. Foto: Alex Găvan

Abia revenit din ascensiune în tabăra de bază, Alex Găvan a declarat: 

„Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don și Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopți la altitudinea de 7000 de metri și astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni și a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament și provizii pentru numai șase zile de stat sus pe munte. În final, cele șase zile s-au trasformat în nu mai puțin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de baza în vreo expediție. A fost un efort extrem de dur și de intens, cu cinci nopți consecutive petrecute la peste 7000 de metri.”

Aceasta a fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 și 2016. În total, alpinistul a petrecut mai bine de șapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan.

Vedere de pe G2 (8035m) către Broad Peak (8047m, st) și K2 (8611m). Foto: Alex Găvan

Întotdeauna am privit munții cu reverență, i-am privit ca având propria lor personalitate, propriul lor caracter. La fel de unici ca și noi, oamenii. Nu există doi munți la fel, nu există două vârfuri la fel. De unde, pentru o ascensiune reușită, de fiecate dată, abordarea trebuie să fie una extrem de personală și personalizată. Simt Gasherbrum 2 ca pe o formă de manifestare nonbiologică a vieții, a materiei. Am ajuns să privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual

Alex Găvan

Pentru Don Bowie, această expediție este caracterizată prin cele mai dificile condiții pe care le-a întâlnit.

În cele șapte expediții ale mele în Karakorum nu am întâlnit condiții mai dificile. Din cauza temperaturilor înalte căderea de gheață dinspre tabara unu s-a transformat într-un labirint extrem de periculos de seracuri instabile și crevașe. De asemenea, porțiunea superioară a muntelui a putut fi accesată în siguranță doar în timpul perioadelor de noapte. Multe felicitări lui Alex pentru depășirea tuturor acestor obstacole în acest an și în sfârșit atingerea vârfului la a patra încercare. Tenacitate!

Don Bowie

Alex Găvan amintește de cele trei școli pe care le-a construit în Nepal:

Într-un fel, consider Gasherbrum 2 ca fiind pentru mine optmiarul 7.1. Optmiarul numărul 7 va fi mereu cel constituit de către cele trei școli pe care le-am ridicat de la zero în urma cutremurului din Nepal, din 2015.

Alex Găvan

Alex Găvan trage și un semnal de alarmă

Prin această ascensiune, Alex Găvan trage un semnal de alarmă și dă astfel startul unei campanii de salvare și conservare a Aspretelui (Romanichthys valsanicola), considerat cel mai rar pește din Europa și, după unele estimări, chiar din lume. O specie de pește-fosilă vie, având o vechime de peste 65 de milioane de ani, Aspretele este contemporan cu ultimii dinozauri. În prezent, arealul este limitat la numai o porțiune de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan (inițial se regăsea și în Argeș și în Râul Doamnei) în amonte de satul Brădetu, în munții Făgărașului. Datorită exploatării hidroenergetice nesustenabile a acestor râuri, Aspretele se află în ultima clipă a existenței sale. Planul de salvare și conservare a Aspretelui va fi făcut public ulterior.

Salvați Aspretele, cel mai rar pește din Europa, dacă nu chiar din lume. Foto: Alex Găvan

Raportul Planeta Vie al WWF pe anul 2018 indică faptul că populațiile globale de specii de vertebrate au scăzut, în medie, cu 60% în ultimii 40 de ani. Într-un timp în care oamenii de știință estimează că între 150 și 200 de specii de plante, insecte, păsări și mamifere devin extincte la fiecare 24 de ore, să salvăm această specie emblematică pentru România devine o speranță și o lumină pentru salvarea propriei noastre specii de la extincție. În acest moment, anual, omenirea consumă mai multe resurse decât poate planeta produce pentru anul în curs. Trăim, practic, pe credit, și ca orice credit, acesta va ajunge la scadență. Scadență pe care, este adevărat, poate că nu vom mai apuca să o plătim noi, dar cu siguranță copiii noștri vor fi obligați să o plătească scump și nu ne vor ierta pentru asta. Cred că e important să conștientizăm faptul că nu suntem stăpânii acestei planete, cuceritorii acestei planete, ci mai degrabă, custozii acesteia, iar postura de custode vine cu o responsabilitate pe măsură. Planeta aceasta înseamnă abundență, dar abundența se poate manifesta doar în momentul în care fiecare dintre noi luăm cu măsură, luăm atât care ne este necesar, atât cât ne trebuie.

Alex Găvan

Citește și: INTERVIU. Alex Găvan: Mi-am zis că, dacă reușesc să ajung după bolovan, aș putea avea o șansă de supraviețuire

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*