Ticu Lăcătușu vrea să deschidă primul Muzeu al Muntelui din România. Este vorba despre un muzeu dedicat alpinismului, cu obiecte pe care le-a adunat de-a lungul vieții, iar printre exponate se vor afla și obiecte care demonstrează că alpinismul se practică în țara noastră de cel puțin 200 de ani.

”Strâng obiecte pentru acest muzeu de zeci de ani. Am lansat ideea de 15 ani, dar abia acum am găsit sprijin. În acest moment dețin câteva sute de artefacte pe domeniul alpinismului. Unele sunt românești, altele străine. În afară de obiectele unor alpiniști celebri, dețin unele vechi de sute de ani, din toată lumea, inclusiv România. Este adevărat că alpinismul sportiv a fost atestat prima oară în 1786, în Alpi, dar să știți că dețin câțiva colțari vechi de peste 200 de ani, care au aparținut unor ciobani români. Și ei urcau iarna pe munți înalți, dar nu știm dacă o făceau din spirit sportiv. În sfârșit, în acest moment am primit un spațiu, respectiv un imobil, din partea Primăriei din Piatra Neamț pentru Muzeul Muntelui. Ne apucăm de amenajare”, a declarat Constantin Lăcătușu pentru Libertatea.

Ticu Lăcătușu spune că muzeul va găzdui și obiecte specifice popoarelor care locuiesc în imediata apropiere a marilor vârfuri din lume.

”Ca tehnologie muzeistică, ținem morțiș să ne ridică la cele mai înalte standarde mondiale, în special în domeniul interacțiunii. Va fi mult de lucru, dar eu doresc ca deschiderea să aibă loc pe 17 mai 2020”, a mai spus alpinistul.

La data când se intenționează deschiderea Muzeului Muntelui se vor împlini exact 25 de ani de când primul alpinist român ar fi urcat pe Everest.

Citește și: Alex Găvan va pleca într-o dublă expediţie himalayană la 8000m, fără oxigen suplimentar

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*