La doar câteva zeci de ore după ce a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență, spălare de bani și luare de mită, Mircea Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara, s-a remarcat într-un nou dosar. Potrivit procurorilor, Moloț și ”locotenenții” săi ar fi pus mâna pe un întreg munte, de pe urma căruia încasează subvenţii din fonduri europene. În plus, mai mulţi fermieri spun că apropiaţi ai preşedintelui CJ iau, în locul lor, fondurile APIA pentru agricultură.

Mai exact, sute de milioane de euro sunt alocate anual de către Uniunea Europeană, prin programul APIA, pentru sprijinirea celor care se încăpățânează să facă afaceri în agricultură. Numai că, din păcate, prea puțini bani ajung la cei cărora li se cuvin, iar DNA are în derulare mai multe anchete despre ilegalitățile comise la nivelul APIA.

Deși modalitățile de deturnare a fondurilor europene diferă, în cele mai multe cazuri, ”baronii” de Hunedoara utilizau metoda înlocuirii, în actele justificative, a proprietarilor de drept, potrivit enațional.ro. Astfel, se pare că, după ce avioane speciale filmau suprafețele din Hunedoara, funcționari corupți verificau terenurile pentru care nu se depuseseră încă documentele la APIA și se făcea, de urgență, documentația pentru viitorii primitori, în mod ilegal, de fonduri UE.

Cu toate că unii proprietari au descoperit că altcineva le ia banii și au încercat să rezolve problema, rețeaua nu s-a oprit din “șifonarea” banilor de pe terenuri din Nădăștia de Sus, Nădăștia de Jos, Sâncrai sau Streisângeorgiu. Mai mult, un întreg munte aferent acestei ultime localități a fost decretat drept fostă “zonă politică administrativă” a orașului Călan și ”baronii” încasează pentru el nu mai puțin de 30 de miliarde de lei vechi de la APIA. De precizat că primarul din Călan, Adrian Filip Iovanescu, este recunoscut drept “locotenentul” președintelui CJ Hunedoara, deja inculpatul Mircea Moloț.

Și, ca ilegalitatea să fie completă, ”baronii” de Hunedoara ar fi schimbat nu numai proprietarii terenurilor, ci și numărul de animale existente. Conform sursei menționate, unii ciobani, băgați la înaintare de echipa lui Moloț, figurează în registrele APIA cu zeci de mii de animale, deși numarul celor deținute ar fi cu mult mai mic. Justificarea ar fi că, deși animalele nu există, crotaliile de pus în ureche sunt plimbate de colo-colo atunci când se fac verificari pe munții luați de Moloț și “locotenenții” săi.

 

   Citește și: Jaful din pădurile românești. Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc și directorul Romsilva, urmăriți penal

 

Comments

comments

One Response

  1. BIL

    niste ”nimicuri” creati de catre sistem(capitalism sau cum dracu s-o numi);
    fosti admnistratori de nimic, fosti aspiranti la securitate – siguri niste analfabeti- care sfideaza pe toata lumea.
    Ar trebui pregatite pentru ei(si rudele, si urmasii lor) niste tabere de munca in care sa fie invatati cu munca.
    poate ca asa vor plati vremurile bune(si nemeritate) pe care ei le-au trait.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*