Senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam şi directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)

Șeful Romsilva se află sub control judiciar. DNA a anunţat, miercuri, că Sârbu, Hrebenciuc şi Adam sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor ilegale. Tot miercuri, au fost audiaţi la DNA Braşov Prinţul Paul şi prinţesa Lia, care, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, ar fi cumpărat influenţa unor persoane cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Vilele acestora din Capitală au fost percheziționate, miercuri dimineață, de anchetatori. Totodată, în ultimul raport al Curții de Conturi se arată că Prințul Paul a primit o parte din Pădurea Snagov, în valoare de 14 milioane de euro, care s-a aflat mereu în proprietatea statului.

Prințul paul și Prințesa Lia au cumpărat influență

Conform surselor judiciare consultate de Mediafax, Paul Philippe şi Lia Georgia au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion, cu sprijinul juristei lor, Alina Carmen Ciocoiu. Ei au pretins că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, iar Iacob le-ar fi promis că va interveni la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri. Ei ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc, urmăriţi penal

DNA a anunţat, miercuri seară, că Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Adam Crăciunescu sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor.

Ilie Sârbu este cercetat pentru folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, trafic de influență și instigare la folosirea influenței, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ioan Adam este unul dintre deputații PSD care au depus mai multe amendamente la Codul Silvic care permit defrișări în pădurile private. El este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

România a rămas fără păduri din cauza retrocedărilor abuzive

Același raport arată modul în care România a rămas fără păduri din cauza retrocedărilor abuzive și a defrișărilor ilegale. Doar în primii 12 ani de la Revoluţie, din pădurile statului şi din cele private s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn care le-au adus hoţilor câştiguri de circa 5 miliarde de euro. Totodată, între anii 1990-2012, suprafaţa fondului forestier aflat în proprietatea statului s-a redus cu mai bine de 3 milioane de hectare. Motivul: retrocedările făcute către persoane fizice şi juridice, ca urmare a aplicării legii fondului funciar. În 2013, se estima, totodată, că circa 561.168 de hectare de păduri din proprietatea publică a statului au trecut sau sunt pe cale să treacă abuziv în proprietate privată, potrivit datelor oficiale cuprinse în Raportul de audit cu privire la „Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”, realizat de Curtea de Conturi.

 

   Citește și: Protest la sediul PSD față de continuarea defrișărilor ilegale în România

 

   Citește și: Legalitatea unui transport de lemn poate fi verificată, apelând 112

 

   Citește și: Noul Cod Silvic a primit aviz favorabil din partea deputaților. Care sunt principalele modificări

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*