Pe forumuri, site-uri și grupuri de Facebook, nu doar din România, ci și din afară, circulă, de ani de zile, tot felul de mituri legate de altitudine.

Așa că ne-am hotărât să le demitizăm puțin și să subliniem care sunt cele câteva aspecte care contează cu adevărat atunci când ne bucurăm de natură la mare înălțime.

1. Copiii sunt mai sensibili la altitudine decât adulții

FALS. Există studii care au demonstrat că cei mici sunt la fel de sensibili (sau de puțin sensibili, depinde din ce unghi privești problema) la altitudine ca adulții, conform altitudemedicine.org. Adulții trebuie să respecte, însă, întocmai regulile de aclimatizare. Singurul risc este cel conform căruia cei mici nu comunică la fel de precis simptomele răului de altitudine atunci când se confruntă cu el, de aceea adulții trebuie să fie foarte atenți la ele și să comunice adecvat cu micii drumeți/alpiniști.

2. Dacă bei multă apă, scapi de răul de altitudine

Hidratarea corespunzătoare este esențială la altitudine și ai nevoie, într-o zi, de aproximativ 1-1,5 litri de apă în plus. Totodată, simptomele deshidratării pot fi similare cu cele ale răului de altitudine, însă hidratarea nu te va salva de efectele unei aclimatizări necorespunzătoare și, mai mult decât atât, nu uita că prea multă apă este dăunătoare și duce la diluarea nivelului de sodiu din organism, fapt ce poate genera senzația de slăbiciune, confuzia, convulsiile și chiar coma, în situații extreme.

Citește și: Sfaturi de care să nu asculți. Între mit și realitate în drumețiile pe munte

3. Cafeaua dăunează la altitudine

Dacă bei doar cafea în timpul drumeției, ar trebui să-ți faci griji, în special din cauza efectului diuretic al acesteia. Altfel, însă, cafeaua îți stimulează creierul, rinichii și activitatea pulmonară. Și mai e ceva: dacă bei foarte multă cafea zilnic, încetarea consumului în timpul unei drumeții ar putea duce la apariția unor puternice dureri de cap, pe care mai bine le eviți.

4. Dacă ești foarte bine pregătit fizic, altitudinea nu mai este o problemă

Una-i una și alta-i alta. Condiția ta fizică nu contează la altitudine. Dimpotrivă, dacă te bazezi prea mult pe ea și îți forțezi organismul să urce mai mult decât împun regulile de alcimatizare, ai putea avea probleme serioase.

Ce contează cu adevărat

  1. În primul rând, aclimatizarea corespunzătoare, pe care o vom trata într-un articol separat.
  2. Echipamentul pe care îl folosești. N-ai ce căuta pe munte, la altitudini ridicate, fără bocanci de munte sau haine dispuse în trei straturi, conform acelei reguli despre care am tot scris pe eMunte.ro.
  3. Hrana pe care o consumi. Pe munte, ai nevoie de energie, de combustibil pentru a face față provocărilor pe care natura ți le scoate în cale la tot pasul.
  4. Precauție. Mai e nevoie să spunem de ce?

Citește și: Așteptări vs realitate atunci când stai pentru prima oară la cort

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*