Pe internet circulă, de ani de zile, tot feluri de mituri despre antrenamente pentru drumeții montane. În timp ce unele sunt inofensive, altele se pot dovedi a fi destul de păguboase, mai ales atunci când rezultatele nu sunt cele scontate.

Iată câteva mituri pe care publicația bigmountaintraining.com, dar și alte siteuri dedicate activităților outdoor le „pun la punct”:

Mit: Antrenamentul la altitudine previne răul de altitudine

Un astfel de mit este parțial adevărat. Antrenamentul la altitudine poate preveni răul de altitudine, însă doar până la un punct și doar dacă petreci foarte mult timp la înălțime. O ieșire în weekend la munte, la peste 2.000 de metri, nu te va ajuta prea mult dacă vrei ataca un vârf de peste 6.000 de metri în Himalaya. Prin procesul de aclimatizare trec chiar și cei mai experimentați alpiniști.

Mit: Echipamentul „profi” te transformă într-un montaniard

Nu este de ajuns să deții un echipament de calitate de top pentru a deveni un montaniard experimentat. Experiența se acumulează prin exercițiu, indiferent de calitatea echipamentului tău. Este valabilă, însă, și în „direcția” opusă: indiferent cât de experimentat ești, vei avea întotdeauna nevoie de echipament de calitate. Chiar și cei mai experimentați alpiniști au suferit accidentări atunci când au pus precauția și siguranța pe plan secund. Spre exemplu, alpiniștii experimentați poartă mereu, în drumețiile sau în expedițiile lor, încălțăminte precum acești bocanci de munte, deoarece pun întotdeauna siguranța pe primul loc.

Mit: Pentru a fi un alpinist de top nu ai nevoie decât de antrenament pe munte

Pentru a deveni un foarte bun alpinist, ai nevoie, într-adevăr, de cât mai multe antrenamente de hiking, alergare sau de cățărare pe munte. Nu strică, însă, nici antrenamentele din sala de fitness, mai ales în zilele în care nu poți părăsi orașul pentru a te bucura de altitudine. Îți poți construi foarte bine forța musculară la sală, cu condiția să nu transformi o astfel de activitate într-un scop în sine, ci să o menții la stadiul de mijloc de atingere a scopului inițial.

Mit: Înotul este ideal pentru pasionații de drumeții montane

Înotul este un sport ideal pentru sistemul cardio-vascular, pentru plămâni și pentru forță în partea de sus a corpului. În plus, este recomandat persoanelor care au probleme cu gleznele și genunchii. Cu toate acestea, cele mai bune variante de antrenament pentru drumeții montane sunt alergarea pe asfalt și, mai ales, alergarea montană, adică acele sporturi care imită mișcările corpului din timpul unei drumeții.

Mit: Mușchii mari înseamnă multă forță

Multe persoane consideră că o masă musculară de invidiat se traduce în mod direct printr-o forță și o rezistență „de zile mari”, ceea ce este fals. Dimpotrivă, mulți culturiști se plâng de extenuare în timpul unor drumeții montane de dificultate redusă.

Mit: Te poți antrena pentru munte în sala de forță

Adevărat, dar depinde ce exerciții faci la sala de forță. Așa cum notam mai sus, cele mai eficiente antrenamente rămân cele efectuate chiar în mediul și în condițiile pentru care te antrenezi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*