În stațiunea turistică Vârtop, zona Pietrele Negre din Munții Apuseni, turiștii pot experimenta un traseu de Via Ferrata asemănător celui din Munții Dolomiți, Italia.

Via Ferrata din zona Pietrele Negre este un traseu spectaculos, inaugurat de aproximativ un an, de-a lungul căruia turiștii trebuie să se cațere pe stânci cu ajutorul unor cabluri, scări și podețe metalice. Înălțimea la care se află traseul este de aproximativ 1.000 de metri, iar curajoșii trebuie să fie atenți la fiecare pas pe care îl fac, pe parcursul celor 200 de metri.

Parcurgerea traseului durează în medie o oră, pentru persoanele experimentate și două ore, pentru un grup de începători. Ajunși în vârf, veți realiza că parcurgerea traseului dificil a meritat deoarece, de aici, puteți admira cel mai înalt vârf din Apuseni, vârful Cucurbăta Mare, dar și o parte din Bihorul Sudic.

Echipament și costuri

Echipamentul necesar parcurgerii acestui drum este alcătuit din cască, ham și două lonje special realizate pentru Via Ferrata. La acestea se adaugă carabinierele. Închirierea echipamentului costă 40 de lei și poate fi luat de la pensiunea din Vârtop, potrivit Digi 24.

Este recomandat ca alături de voi să aveți un ghid montan specializat, mai ales în cazul în care nu sunteți obișnuiți cu trasee tip Via Ferrata.

Cum ajungeți la traseu

Traseul de Via Ferrata se găsește cu 7 kilometri înainte de intrarea în stațiunea turistică Vârtop. Pentru a ajunge la acesta, trebuie să urmați traseul turistic ce pornește de la drumul național DN76 Oradea – Deva (triunghi roșu).

Deși marcajul turistic o ia în stânga pe curba de nivel, pentru a ajunge la intrarea în Via Ferrata trebuie să urmați cărarea ce urcă spre baza unei creste ce se vede din drumul asfaltat. Ajunși la baza crestei, va trebui să o ocoliți prin dreapta. Din această poziție veți putea vedea deja tabla ce semnalează intrarea în traseu, explică cei de la Travel Guide Romania.

Iată câteva imagini de pe traseu:

 

Citește și: FOTO. Cum arată cel mai periculos traseu de drumeție din lume unde mor, anual, 100 de turiști

Citește și: FOTO. China: Un traseu periculos va fi deschis pentru turiști

Citește și: VIDEO. Cum a fost stabilit cel mai dificil traseu de escaladă din lume

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*