Ne aflăm în Ajunul Crăciunului. Afară miroase a iarnă, casele se umplu de arome și cadourile sunt pregătite.

Chiar dacă a fost un an mai puțin simpatic pentru cei mai mulți dintre noi, perioada sărbătorilor de iarnă este una specială, care sperăm să aducă tihnă și magie și de această dată.

Dacă vă decideți, pe ultima sută de metri, să petreceți sărbătorile într-un cadru de basm, venim în întâmpinare cu trei idei de destinații minunate din România pentru perioada de iarnă:

Bucovina

Unul dintre puținele ținuturi din țara noastră care mai păstrază datini și tradiții străvechi, Bucovina este ținutul ouălor încondeiate, al iilor țesute manual, al olăritului, al lăcașelor de cult și al poveștilor la gura sobei. În anotimpul alb, așezările bucovinene capătă, parcă, un plus de frumusețe.

Dacă vă decideți să petreceți câteva zile pe plaiurile liniștite ale Bucovinei, puteți să vă orientați către cazare în Vatra Dornei, de unde puteți să faceți plimbări, drumeții și activități zilnice.

Fie căvăgândiți la o vacanță activă sau una mai mult odihnitoare, aveți optiuni din belșug în zonă. Veți găsi aici un top atracții în Bucovina: pârtiile de schi din Vatra Dornei, Munții Rodnei și Munții Călimani, Pietrele Doamnei, Mănăstirile Sucevița, Moldovița, Putna, Voroneț, Bogdana, Cetatea de Scaun a Sucevei, Casa Memorială Mihai Eminescu, Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Pasul Mestecăniș, Salina Cacica, precum și sate pitorești ca: Ciocănești, Sadova, Marginea sau Broșteni.

Maramureș

Maramureșul este, la rândul său, una dintre cele mai tradiționale regiuni ale României. Sărbătorile sunt un moment potrivit să vizitați ținuturile maramureșene, în special dacă vă place să ascultați colinde, să faceți plimbări cu sania trasă de cai sau să gustați din preparatele tradiționale specifice locului.

Obiective turistice din Maramureș: Munții Guțâi și Creasta Cocoșului, Memorialul Sighet, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Lacul Albastru Baia Sprie, Valea Vaserului, unde puteți face o plimbare cu Mocănița, Băile Ocna Şugatag, Mănăstirea Bârsana, pârtia de la Cavnic, Pasul Prislop sau minunatele sate maramureșene precum Breb, Preluca Nouă – lăudate chiar şi de National Geographic, Sârbi sau Ieud.

Munții Apuseni

Se spune că aici timpul curge cel mai încet. Și se mai spune că bucătăria zonei este una dintre cele mai gustoase. Dacă mai punem la socoteală și peisajele minunate ale Apusenilor, cu culmile lor domoale și căpițele de fân, avem suficiente motive să alegem să petrecem măcar câteva zile în părțile locului. Găsim la tot pasul cadre de poveste unde putem să facem, după pofta inimii, trekking, schi, săniuș sau plimbări.

Obiective în Apuseni: Peștera și Ghețarul Scărișoara, Platoul Carstic Lumea Pierdută, Cetățile Ponorului, un complex de galerii, străbătute de râuri subterane ce formează cascade impresionante; Cetățile Rădesei, Groapa Ruginoasă, Detunatele cu pereții lor de bazalt, Cheile Galbenei, Dealul cu Melci și lista este foarte lungă. Printre cele mai frumoase sate și cătune ale zonei sunt Rimetea, Pătrăhăițești, Casa de Piatră, Valea Verde.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*