Cel mai periculos traseu de drumeție din lume este, contrar tuturor așteptărilor noastre privitoare la altitutine, la numai 2.000 de metri deasupra nivelului mării, în Provincia Shaanxi, din China, pe muntele Huashan.

Cunoscut în lume drept ”Traseul Morții”, masivul asiatic are cinci vârfuri, cel mai înalt fiind South Peak, de 2.154 de metri, și este extrem de antropizat, turiștii beneficiind de telegondole, toalete și hoteluri.

Huashan a fost nucleu taoismului. Fondatorul religiei, Lao Zi (Lao Tze) a locuit și a ținut slujbele într-un templu construit pe munte, care are o deosebită semnificație religioasă și este considerat unul dintre cei cinci munți sacri din China. Dat fiind că primii chinezi stabiliți pe muntele Huashan practicau ascetismul, aceștia beau o singură cană de ceai pe zi, astfel că, în prezent, templul a fost transformat în… ceainărie.

Despre traseul chinezesc care ia viața a peste 100 de oameni, anual

Traseul poate fi parcurs lejer în prima parte, datorită scărilor săpate în stâncă, dar, progresiv, drumeția va înainta cu dificultate, pentru că ”potecile” sunt fie scări foarte abrupte, fie pasarele înguste, din lemn, suspendate în stâncă. Până nu demult, aceste pasarele erau construite din lemn de calitate inferioară, iar unele scânduri putreziseră, punând în pericol viața turiștilor, mai mult decât ar fi făcut-o altitudinea. Traseul are și secțiuni fără scări și pasarele, iar drumeții trebuie să folosească punți de sprijin săpate în stâncă și, obligatoriu, asigurarea prin corzi.

Traseu de pe muntele Huashan nu este un traseu de escaladă sau alpinism, ci un traseu de drumeție. Iar de acest lucru ne putem da seama din fotografiile celor care au fost pe Huashan: turiști îmbrăcați în haine de stradă, fără niciun fel de echipament, nici măcar bocanci de munte.

Dacă nu ți se pare suficient de palpitant, află că traseul este deschis turistilor, parțial, și pe timpul iernii. În aceste condiții, zăpada și gheața pe de scările de stâncă vor aduce semnificativ mai multă adrenalină în timpul drumeției. Totodată, unii turiști aleg provocări mai mari, preferând să urce pe versanții muntelui chinezesc pe timp de noapte, cu scopul lor de a ajunge pe East Peak până în zori.

Iată ce povestea un turist despre drumeția sa pe Huashan:

”Intrarea spre munte începe la templul taoist. Pe poteci e amplasat simbolul taoismului: yin şi yang.

O mare parte din drum am urcat printr-o ceaţă deasă. Foarte frumos, dar un pic umed. Pe de o parte era bine, căci nu ni se făcea sete, pe de altă parte, hainele nu se uscau deloc, iar la popasuri ni se făcea repede frig.

Drumul este foarte bine întreținut, la început, aproximativ 4 km de drum de piatră, care urcă destul de abrupt, apoi trepte cu bare de susținere sau lanțuri în loc de bare (aproximativ 2-3 km). La fiecare 400-500 de metri, există însemne care indică distanța parcursă. Iar la fiecare 300-400 de metri sunt corturi care vând băuturi şi chifan (o mâncare tradițională, cu orez). La fiecare 500 de metri, există toalete.

Periodic, se întâlnesc «atracții turistice». Sunt locuri unde fiecare chinez dorește să lase o urmă despre sine. Astfel de locuri sunt uşor de identificat după panglicile roşii şi lacăte (se pare ca această tradiţie a devenit deja internaţională). Iar munții deveneau tot mai înalți și mai abrupți, până atingeau norii”, a spus turistul, potrivit oracolblog.wordpress.com.

Deși oficialitățile chineze susțin că nimeni nu a murit, până acum, în încercarea de a străbate versanții abrupți, statisticile neoficiale arată că peste 100 de persoane mor, anual, pe Huashan.

Mai jos găsești câteva fotografii cu traseul de pe muntele Huashan:

Foto: labo80.wordpress.com
Foto: labo80.wordpress.com
16 articol(e) « de 16 »

 

   Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

 

   Citește și: Cum te adăpostești de furtună și fulgere pe munte

 

   Citește și: 10 aplicații utile pentru alergători

 

Comments

comments

3 Responses

  1. doctoru

    Frumos traseu, dar din pacate din ce se vede in poze lumea e echipata corespunzator: cu sandale, tenisi, adidasi, echipament de munte…poate si de aceea sunt atatea accidente

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*