Deși vara își pregătește bagajele de plecare, noi avem trei vești bune pentru iubitorii de munte. Transalpina a fost asfaltată integral, apoi deschisă oficial și, nu în cele din urmă, va avea și un muzeu  în care va fi prezentată istoria acestui drum.

Transalpina sau „Drumul Regelui”, după cum mai este cunoscut, a fost redeschis pe 15 august, după mulți ani de așteptare. În 2009, turiștilor li se promitea un traseu pe cât de spectaculos, pe atât de modern, care avea să fie gata până în 2012. Lucrările au fost însă tărăgănate până în vara acestui an, pentru că firma care se ocupa de modernizarea segmentului DN67C, între Gorj și Alba, a intrat în faliment, iar în timp, drumul existent s-a degradat. Dincolo de aceste aspecte neplăcute, în primăvara acestui an, CNADNR a preluat șantierul și l-a asfaltat integral, iar din această lună, turiștii se pot bucura de un drum istoric (despre care scriam AICI), care să se ridice la standarde europene.

Frumusețea drumul care face legătura între Oltenia și Ardeal a fost evidențiată de bloggerul Răzvan Baciu, care a realizat o filmare cu drona. Imaginile suprinse, din aer, pe cea mai înaltă șosea din România le aveți mai jos:

De reținut însă că circulația este permisă doar în intervalul orar 7:00 – 19:00, numai pentru autovehiculele cu o masă totală de maximum 3,5 tone. Pe timpul nopții, circulația este interzisă din cauza traseului dificil.

Muzeu despre Transalpina

Reprezentanții Salvamont Gorj vor să amenajeze, în zona Rânca, un muzeu dedicat istoriei Transalpinei. Aici, turiștii vor găsi imagini inedite din diferite perioade de timp sau obiecte de importanţă care au legătură cu „Drumul Regelui”. Muzeul va deveni un obiectiv turistic de însemnătate, consideră reprezentanţii Salvamont Gorj, iar turiştii pot să zăbovească astfel mai mult timp în zona montană Rânca.

„Este o idee extraordinară pe care o avem în vedere. O să intre în lucru la o echipă din instituţia noastră, să vedem cam ce putem face pentru a elabora un proiect. În primul rând, am avea nevoie de un imobil în zona Rânca, unde să putem să amenajăm câteva săli pentru Transalpina. Un muzeu dedicat acestei şosele în zona Rânca ar fi binevenit şi cu siguranţă că turiştii îl vor aprecia. Vedem ce putem realiza mai repede şi care sunt soluţiile pentru a se concretiza această idee. Ulterior, vom gândi un proiect solid. Ar putea exista acest muzeu în viitorul centru multifuncţional pe care vrem să îl construim la Rânca. Dacă ai un astfel de muzeu poţi să expui foarte multe lucruri interesante şi, în plus, ar mai fi şi componenta comercializării de suveniruri“, a spus, conform Adevărul, Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Pentru început, va fi întocmit un proiect în vederea realizării muzeului, urmând ca informațiile viitoare să fie comunicate.

Citește și: Transalpina, închisă pentru reparații

Citește și: Transalpina, executată ilegal. Construcția, sistată până la primirea autorizațiilor

Citește și: Cabanierii de pe Transalpina cer despăgubiri Companiei Naționale de Drumuri

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*