De anul viitor, Transalpina ar putea avea o soră mai mică, care va duce turiștii tot până la 2.000 de metri altitudine. Drumul va uni orașul Horezu de comuna Mălaia, prin traversarea Munților Căpățânii, de unde și posibilul nume de Transcăpățânii. În prezent, drumul ocupă primul loc în strategia de dezvoltare a autorităților din Horezu şi urmează a fi finanţată cu fonduri europene, în cazul în care proiectul va fi aprobat de Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Viitoarea șosea de interes turistic ar fi, în fapt, drumul comunal Horezu – Lunga – Bolca – Vârful Romani – Mălaia. Secțiuni din acest drum au fost transformate recent în drum comunal, fiind drum forestier, tocmai pentru a înlesni apariția unei noi atracții turistice. Șoseaua ar urma să facă legătura între Transalpina şi zona Vârful Romani-Horezu prin tranzitarea Munților Căpățânii (cea mai mare altitudine atinsă este 2.124 metri, cu Vârful Ursu), fără ca şoferii să mai tranziteze Valea Oltului.

„Modernizarea acestui drum înseamnă o şansă pentru dezvoltarea turismului pe axa Nord-Vest şi a infrastructurii rutiere, căci vom putea asigura legătura cu judeţele din nordul Vâlcii, iar distanţa între Horezu şi Mălaia se scurtează foarte mult: vorbim de maximum 38 de kilometri, faţă de 130 cât trebuie să străbată în prezent şoferii, pe şoseaua de pe Valea Oltului”, a spus primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat.

Totodată, primarul a adăugat că modernizarea drumului comunal a devenit prioritate „de gradul zero” pentru autoritățile din Horezu în 2015, care au luat deja legătura cu un proiectant, cu scopul de a depune proiectul pentru finanțare în acest an. În cazul în care Programul Operaţional Regional aprobă cererea de finanțare, Transcăpățânii ar putea fi asfaltată în 2016, conform Săptămâna în Oltenia. Graba autorităților din Horezu ar putea veni pe fondul alegerilor locale de anul viitor.

De asemenea, potrivit presei locale, Fârtat a mai spus că, în cazul în care acest proiect se va realiza, „turismul din Vâlcea nu va avea rivalitate, orice poate fi întâlnit aici, ceramica de la Horezu se va uni cu Lotrii din Mălaia şi, evident, cu restul localităţilor de la Valea Lotrului”.

„Este strategia noastră de dezvoltare, un proiect amplu, drumul există, drum montan, care este parcurs mereu cu maşini de teren, dar acest drum dorim să fie pentru toată lumea, este kilometrul zero al unui alt concept de turism, un turism global, de perspectivă şi chiar de curaj”, a explicat Ilie Fârtat.

Propunerea, pe masa Primăriei încă din 2013

La o ședință a Consiliului Județean Vâlcea din vara lui 2013, primarul Ilie Fârtat a propus ca drumul comunal Horezu – Lunga – Bolca – Vârful Romani – Mălaia să devină drum județean, astfel încât CJ Vâlcea să-l poată moderniza şi să revitalizeze turismul din zonă.

„Prin modernizarea acestui drum, se va putea face mult mai uşor legătura între şoseaua Transalpina şi zona Balota – Vârful lui Romani, implicit cu Horezu, iar zona de vest a judeţului nostru va avea numai de câştigat din punct de vedere al turismului. În plus, vom asigura în condiţii bune legătura cu judeţele din nordul Vâlcii. Am tot respectul pentru echipa de la ADR S-V Oltenia, mai ales că ne-a ajutat să modernizăm şi ambulatoriul de specialitate din oraş. Sunt convins că vom fi ajutaţi şi pe viitor să obţinem finanţare pentru proiectele întocmite”, a precizat, la acel moment, Ilie Fârtat.

În 2014, primarul susținea că va moderniza drumurile din jurul stațiunii Romani, aflată la 1.700 de metri altitudine.

“Vom veni în sprijinul investitorilor de la Romani. Vom face un schimb de terenuri cu proprietarii obştii Horezu, pentru a putea moderniza drumurile montane de acolo, de la staţiune. Deja zona este în creştere, apar multe pensiuni, sunt peste 40 de autorizaţii emise acolo şi ne vom implica pentru că această staţiune va fi o sursă importantă de venituri la buget în viitorul apropiat. De aceea trebuie să le venim în întâmpinare, iar drumurile de acolo vor fi modernizate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Drumul care leagă Horezu de Vârful Romani va fi trecut de la stadiul de drum forestier la drum comunal, astfel încât în viitorul apropiat să poată fi asfaltat”, a precizat Fârtat.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*