O drumeție de iarnă e o minunăție, însă minunăția asta se deosebește de o minunăție de vară prin cel puțin două feluri:

1. Traseele sunt ceva mai dificile sau, de multe ori, chiar impracticabile;

2. E mai frig. Logic.

Asta nu trebuie să te împiedice, însă, să te bucuri de munte chiar și pe timp de iarnă, mai ales că ai la dispoziție o serie întreagă de trucuri ca să-ți fie cald iarna, pe munte.

Și vom enumera câteva:

Dacă transpiri în mers, continuă-ți drumul

Pare ciudat, nu? Dar e logic. Dacă ți-ai dat seama că ai transpirat mergând pe traseu și nu intenționezi să te odihnești, continuă-ți drumul. În caz contrar, dacă vei schimba hainele ude cu altele uscate, rezultatul va fi același, iar la destinație vei avea ambele rânduri de haine ude. Le îmbraci pe cele uscate când ajungi acolo.

Evident, odată ajuns la destinație, nu uita de hainele ude, ci pune-le la uscat. Vei avea nevoie de ele mâine.

Citește și: Decalogul întrebărilor. Ce să te întrebi dacă vrei să pleci iarna pe munte

Dacă ai uitat mănușile,

folosește șosete pe post de mănuși. Iar dacă ți-e frig acolo unde dormi și sacul tău de dormit nu face față, folosește rucsacul pe post de sac de dormit, adică scoate totul din el, bagă-te în sacul dormit și bagă-ți picioarele (la propriu!), cu tot cu sac, în rucsac. Și-ți poți băga picioarele și în pungi de plastic, ca să păstrezi căldura la nivelul pielii. Dezavantajul e că o să transpiri mult, dar dacă ai mai multe șosete de schimb, e totul OK.

Jacheta bună trece primejdia rea

O jachetă bună este ca o cheie de boltă a confortului tău termic. Deși confortul termic, pe munte, are mai multe chei de boltă, de la bocanci la calitatea first layer-ului. Însă cu o astfel de geacă de munte ar trebui să-ți fie bine.

Citește și: Ce sfaturi îți dau iubitorii de munte dacă vrei să pleci iarna pe traseu

Campează într-un loc ferit de vânt

Când ajungi la destinație, dacă vei campa în natură, dă o tură prin împrejurimi, ca să găsești acel loc ferit de vânt, unde să desfaci cortul. De preferat este să campezi într-o zonă cu mulți copaci, și nu într-un spațiu deschis. Dacă ninge în timpul nopții, copacii vor „aduna” zăpada.

Nu lăsa apa să înghețe

Ca să fii sigur că ai ce să bei dimineață, poți pune sticlele cu apă lângă tine, în sacul de dormit.

Citește și: TOPUL celor mai frecvente greșeli pe care le fac, iarna, montaniarzii fără experiență

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*