Traseul „300 de scări” din Slănic Moldova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova. Însă Mitropolia Moldovei și Bucovinei a achiziționat mai multe hectare de pădure prin care trece traseul, astfel că oficialii BOR au decis să restricționeze accesul drumeților.

Traseul ”300 de scări” începe, după cum îi spune și numele, prin urcarea celor 300 de scări, mai abrupte sau mai line, și continuă de-a lungul Cheilor Slănicului. Din când în când, puteți admira stațiunea și Munții Nemira. Traseul nu este unul greu de parcurs, ci dimpotrivă, este deschis pentru toți turiștii și poate fi străbătut în 2-3 ore.

După ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei a achiziționat 1.544,9 hectare de pădure în Slănic Moldova, oficialii BOR au decis să restricționeze accesul pe traseul ”300 de scări” și să îi amendeze pe cei care încalcă noua regulă cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. În acest sens, Alex I., un iubitor de natură, a inițiat o petiție adresată Mitropoliei, cu scopul de a-i convinge pe cei de la BOR să redeschisă traseul.

”Biserica nu poate aplica penalități, ci doar o adresare formală Poliției, potrivit legii 61/1991 (respectiva lege cuprinzând amenzi între 500 și 1500 lei). Părintele Mihăilă, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, susține că expunerea panoului îi va proteja pe trecători și că amenda este prevăzută de lege.

Pe lângă închiderea traseului, Biserica Ortodoxă, având prin lege posibilitatea de a-și administra domeniul privat într-un mod liber, a consimțit si la tăierea ilegala a copacilor, ceea ce poate schimba întreg ecosistemul din zonă, secând izvoarele sau, mai rău, să provoace inundații și alunecări de teren, ceea ce ar duce la dispariția orășelului aflat în depresiune.

Nu putem sta deoparte și lăsa o instituție religioasă să creeze propriile reguli și să îngrădeze accesul la traseul montan «300 de scări», creând astfel un precedent. Poate că pădurea este a lor, însă nu și căile de acces prin aceasta pădure”, se arată în petiția pe care o puteți semna AICI.

Citește și: Biserica vrea să taie amenzi și interzice accesul pe un traseu montan

Citește și: Petiție pentru stoparea tăierii pădurilor din parcurile naționale

Citește și: FOTO-VIDEO: 550 de hectare de pădure, plantate de un singur om

Comments

comments

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*