Organizația de mediu Agent Green a redactat o petiție către premierul Victor Ponta, căruia îi cer oprirea defrișărilor din parcuri naționale.

Petiția adresată Guvernului include mai multe solicitări, dar și nemulțumiri la adresa Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, compania care administrează pădurile statului. Principala cerere semnalată în petiție este interzicerea tăierilor de păduri din Parcuri Naționale și Naturale, prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, se dorește ca ANAP (Agenția Națională pentru Arii Protejate) să devină operațională și să nu mai fie administrată de Romsilva, ci de experți în domeniul conservării biodiversității.

După cum este precizat în petiție, Romsilva investește foarte puțin în parcuri, deși acestea sunt arii protejate, în care natura este foarte puțin modificată de om. „Parcurile Naționale și Naturale ocupă o mică suprafață a României dar ele sunt cruciale pentru viitorul biodiversității și un tezaur de păstrat pentru generațiile viitoare.” Parcurile Naționale Retezat și Domogled (Valea Cernei) reprezintă un adevărat tezaur național deoarece aici se află ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa. De asemenea, în Parcul Național Semenic se află cel mai mare trup de pădure virgină de fag comun european din lume.

De 10 ani, de când Romsilva administrează parcurile naționale și pădurile virgine, numeroase zone au fost complet defrișate (a se vedea Retezat). Totodată, protejarea acestora nu este realizată în condiții optime, deoarece zonele care necesită o protecție strictă, cele la marginea parcurilor, nu sunt apărate de amenințări. Fapt ce s-ar putea realiza, prin amenajarea de zone tampon în împrejurimi.

„ROMSILVA nu vede în ariile protejate nevoia de conservarea a biodiversității, ci exclusiv profitul din tăieri!”, este menționat în petiție.

Reacțiile românilor

Românii au reacționat pozitiv la publicarea acestei petiții și au postat comentarii pe pagina de Facebook a organizației Agent Green. Până acum s-au strâns peste 7.400 de semnături. Dacă doriți să semnați petiția, o găsiți AICI.

„Sper că tot mai mulți români de bună credință vor susține demersul împotriva acestor defrișări ilegale și inumane care într-un final ne vor afecta viața. Decidenții noștrii care promit totul dar nu fac nimic, să dea dovada de respect pentru natură și pentru cei care le-au dat votul de încredere și consider oportun initiațiva unei legi privind protejarea pădurilor României.”

„SEMNATI, ca să salvăm ce se mai poate !!!!”

„Înfiorător, dezolant. Unii taie și un popor suferă. Generațiile viitoare ce vor face?”

Citește și: „Hai la înverzit”: Reîmpădurire în Munții Rarău

Citește și: Defrișări ilegale: Efectul ”Radarului pădurilor”, lauda de sine și jaful guvernanților

Citește și: DEFRIȘĂRI ÎN BUCEGI. Ministerul Mediului: S-au executat ilegal

Comments

comments

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*