O întrebare simplă: ce-ți iei cu tine de mâncare pe munte? Răspunsul, însă, poate da multe bătăi de cap, mai ales drumeților ocazionali.

Par departe de noi drumețiile alea ciudate în care căram în rucsac tot felul de alimente ce se stricau fie din cauza căldurii, fie din cauza modului nepotrivit în care le transportam. Luam cu noi, „în pungă”, ce ne trecea prin cap, apoi constatam că în ultima zi de traseu abia avem ce să mnâncă și ne rugam ca la „cabana cutare” să aibă ceva de haleală, că-i groasă treaba.

Abia apoi am început să întrebăm și să citim ce-ar fi trebuit să ne intereseze de la început.

Evident, nu există o rețetă clară cu privire la ce ar trebui să mănânci pe munte, însă vom încerca mai jos să facem puțină lumină. Pe scurt, ca să nu plictisim.

Pune-ți trei întrebări

Pe munte, în timpul ueni drumeții, ai nevoie de mai multă hrană decât într-o zi obișnuită, deorece faci mai mult fort și ai nevoie de mai multă energie. Așa că pune-ți trei întrebări:

1. Cât de lung va fi traseul și câte zile vei sta pe munte?

2. Ce vrei să mănânci? (doh!)

3. Cum vrei să mănânci? Pentru că ai putea avea mare nevoie de astfel de vase și tacâmuri de camping.

Mergi pe munte o singură zi

Dacă pleci pe munte dimineața și te întorci seara, poți lua cu tine alimente perisabile, precum sandviciuri, însă învelește-le într-o folie de aluminiu, pentru a nu se încălzi și strica în rucsac. Cu toate acestea, nu-ți lua cu tine doar sanviciuri pe munte, deoarece vor cântări destul de mult și-ți vor îngreuna rucsacul. Poți să renunți la câteva dintre ele pentru miez de nucă, semințe, batoane pe bază de nuci, batoane proteice și/sau energizante sau tortilla din cereale integrale.

Mergi pe munte mai multe zile

Lucrurile devin puțin mai interesante. În prima zi poți lua cu tine și produse perisabile, însă, pentru următoarele zile, ar trebui să iei la tine batoane proteice și batoane energizante, carne uscată și ambalată ermetic, pentru a nu se strica și pentru a nu atrage urșii din cauza mirosului, precum și miez de nucă, semințe, batoane pe bază de nuci, batoane proteice și/sau energizante sau tortilla din cereale integrale.

Dacă ai de unde să te aprovizionezi pe traseu, profită de ocazie și mănâncă telemea de vită sau oaie. Poți lua cu tine și curmale, fructe confiate, dar și conserve cu carne sau pește. Evită, în schimb, alimentele foarte sărate, pentru că generează o acută senzație de sete, în special dacă nu știi în ce măsură te poți aproviziona cu apă de fiecare dată când ai nevoie.

Ce nu ar trebui să iei pe munte

Nu îți recomandăm să iei cu tine pe munte alimentele pe care le-am luat noi în rucsac în primele noastre drumeții: cârnați, tobă, mezeluri și alte astfel de alimente bogate în usturoi. Mirosul lor puternic poate atrage urșii, iar digestia este greoaie și generează disconfort în timpul traseului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*