Sergiu Paraschivu câștigă competiții de MTB pe bandă rulantă și știe ce înseamnă ciclismul de performanță, însă nu păstrează totul numai pentru el. Așa că a scris și publicat cea mai recentă carte în limba română dedicată cicliștilor: ”De la zero la campion”. Vei putea învăța, astfel, ce înseamnă pregătirea de la A la Z a unui sezon competiţional și cum să îți descoperi punctele forte și să le depășești pe cele slabe.

Sergiu Paraschivu scrie din postura unui sportiv care s-a obișnuit cu prima treaptă a podiumului, iar noi am vrut să aflăm mai multe lucruri despre el, despre ciclism și despre cartea sa.

eMunte.ro: Ai aproape 21 de ani și, deja, un palmares impresionant. Când ai pedalat pentru prima oară și când ai constatat că asta e calea pe care trebuie s-o urmezi?

Sergiu Paraschivu: Prima oară am pedalat la 7 ani, la fel ca probabil mulţi dintre noi. Prima dată într-un concurs a fost în 2008, când nu aveam absolut niciun fel de echipament, doar bicicletă, nici măcar bidon cu apă. Ca urmare a faptului că nu aveam nici cască de protecţie, nu m-am putut înscrie, astfel că am participat neoficial, plecând ultimul de la start. După ce am parcurs trei sfert-uri din traseu, deja întrecusem mai mult de jumate dintre participanţi şi îmi prinsesem din urmă unul dintre prietenii cu care mă antrenam. La acel concurs, mi-am dat seama că sunt mai bun decât majoritatea, având şi o constituţie care mă favoriza. De acolo a plecat totul… Ca o avalanşă.

eMunte.ro: Ar putea exista voci care să spună că ești prea tânăr pentru a scrie astfel de cărți. Uitându-ne, însă, la rezultatele tale de-a lungul anilor, pari să te afli într-o continuă creștere de formă. De ce ai ales să scrii această carte acum, la 20 de ani?

S.P.: Vocile există şi vor fi mereu, indiferent ce faci. Am ales să scriu această carte acum, pentru că pur şi simplu nu ne alegem momentele când ne vin idei sau când ne imaginăm lucruri. Mi-am dorit să o scriu şi am început, iar faptul că aveţi ocazia să o citiţi acum, înseamnă că am şi reuşit.

Mai întâi, am realizat că nu există o astfel de carte în limba română. Vroiam şi eu să învăţ despre acest subiect, ca orice om care vrea să se perfecţioneze, şi nu aveam la dispoziţie decât materiale în limba engleză. Mai mult, am observat la unii dintre prietenii cu care mă antrenam că fac greşeli. Atunci m-am gândit la marea masă de iubitori ai acestui sport care probabil că sunt şi ei ca şi mine, dornici să înveţe şi să descopere mai multe despre ciclism, să găsească soluţii la probleme, să înveţe ce e acela un plan de antrenament cu etapele lui şi cum să îşi construiască unul personalizat, bazat pe nevoile, vârsta şi experienţa lor, oameni care vor să afle despre nutriţie, metode de recuperare, ce fac cei mai buni şi mai ales unde se face diferenţa între sportivii de top şi majoritatea, toate aceste informaţii în limba noastră maternă. Să fie ceva şi al nostru. Gândindu-mă la toate acestea, m-am gândit că am ceva de oferit în acest sens, că vreau şi că pot.

Poate părea măreţ, dar o altă premisă a cărţii „De la zero la campion” este creşterea nivelului sportiv al amatorilor şi nu numai. Oamenii au început să se pregătească mai mult, sportivii se antrenează mai intens şi ţintesc spre ocazia de a trimite din nou un român (sau mai mulţi) la Olimpiadă. Cred că în loc să ne plângem, ar trebui să deschidem ochii şi să ne dăm seama că azi creăm ceea ce vrem să vedem mâine. Puţin câte puţin, creştem împreună. Cum am spus, poate părea măreţ, dar trebuie să ne imaginăm. Becul înainte să apară a fost în imaginaţia cuiva.

eMunte.ro: E o carte utilă doar pentru cei care pedalează, sau pot găsi informații interesante chiar și cei care practică alte sporturi sau sunt sedentari?

S.P.: În principal se adresează cicliştilor, pentru că eu asta practic, dar cred că orice om are multe de învăţat din această carte. Cum ar fi:

– Atitudinea şi mentalitatea unui sportiv, care îţi poate fi folos în aproape orice faci.

– Planificare şi obiceiuri, fie că e vorba de antrenament sau de mâncatul unui fruct zilnic, jogging la 7 dimineaţa, învăţatul unei limbi străine sau orice alt obicei pe care vrei să îl implementezi.

– Nutriţia, pentru că e vorba în primul rând despre un stil de mâncat sănătos, cred că nu îi strică nimănui să afle câte ceva.

Am ales doar câteva exemple, partea bună e că poţi aplica aceaste concepte prezentate în carte în orice domeniu care necesită disciplină zilnică. Am observat că atunci când citesc o carte, nu reţin toată informaţia, ci doar ceea ce am nevoie. Prin urmare, oricine va citi cartea s-ar putea să rămână cu cel puţin o idee pe care avea nevoie să o găsească undeva.

eMunte.ro: Dacă un cititor n-a practicat niciodată ciclismul, l-ar putea determina această carte să se apuce de pedalat?

S.P.: Poate da, poate nu, nu am făcut o statistică. Cu toate acestea, s-ar putea să îi trezească interesul paginile în care am încercat să prezint 20 de beneficii ale acestui sport, pe care le-am găsit eu până acum, dar şi 18 lecţii pe care le-am învăţat făcând sport. S-ar putea, totuşi, să i se pară interesant faptul că acest sport este mai mult decât ceea ce vede lumea care nu-l practică. La urma urmei, ştiţi cum se spune: „Beauty îs în the eye of the beholder”. Fiecare poate descoperi altceva apucându-se de pedalat, fie prietenii şi experienţe noi, fie împrejurimi pe care nu le-a văzut până acum sau poate doar un nivel al sănătăţii (fizice, mentale) mai ridicat.

eMunte.ro: Este mai mult o carte motivațională, sau este o carte care oferă, cu preponderență, informații concrete pentru cei care vor să își îmbunătățească performanțele?

S.P.: Pentru a încerca să ofer un răspuns cât mai obiectiv, cred că părerile cititorilor spun mai mult şi mai bine decât pot eu. Am întâlnit în părerile cititorilor atât recunoştinţă pentru informaţii concrete, cât şi pentru trezirea unei motivaţii mai puternice:

„Mulţumesc mult pentru carte. Am citit-o în weekend. Foarte multe informaţii noi chiar şi pentru mine. Mai mult mă interesa programul de pregătire şi alimentaţia, dar şi sfaturile tehnice mi s-au părut bine documentate şi binevenite.
Cred că orice rider/biker, mai ales un începător, ar trebui să citească ceea ce te-ai străduit tu să aduci în paginile acestui „manual”- zic eu!
Mi-ai câştigat aprecierea în ciuda vârstei tale. Felicitări încă o dată şi… ne vedem pe traseu!
Cu stimă.
– Răzvan”

„Bună dimineaţa Sergiu,
Pentru mine e doar cartea de care aveam nevoie acum 20 de ani.”

„M-am apucat, am şi terminat-o (până la interviuri). Mi se pare Ok cartea şi am găsit deja multe răspunsuri la întrebările pe care le aveam. Am început deja calcule şi pregătiri, mi-am setat câteva ţinte pentru anul 2014
– Alexandru ”

„Impresii la cald:

Am citit-o dintr-o răsuflare. Cu asta am spus tot dar… simt nevoia să mai spun câte ceva.
Te felicit din atom! Nu pentru carte şi nu pentru stil ci pentru faptul că eşti aşa, pentru faptul că exişti şi pentru multimirea mea că există oameni frumoşi. Te felicit pentru faptul că ştii să te bucuri şi pentru faptul că ştii ce înseamnă gândul şi puterea lui.
Cel mai tare citat: Dacă crezi că poţi sau că nu poţi, în ambele cazuri ai dreptate!
Atât!

– Claudia ”

Motivaţie, sfaturi concrete sau idei interesante, cred că le conţine pe toate, combinate cu experienţa mea, dar vă las pe fiecare să le descoperiţi în felul vostru unic.

eMunte.ro: Pe lângă ciclism, ce alte sporturi ți-au făcut cu ochiul?

S.P.: Îmi place orice activitate care te ţine în mişcare. Având în vedere că antrenamentul în sezonul rece include şi alte sporturi, am descoperit câteva activităţi sportive foarte plăcute: fitness la sală, schi şi schi de tură, înot, alergare montană.

eMunte.ro: De ce ai ales MTB-ul, și nu ciclismul de șosea?

S.P.: Le practic pe amândouă, dar în principal MTB. Nu am ales ciclismul de şosea, pentru că mi se părea banal şi plictisitor să mergi tot timpul pe şosea. Mi se părea monoton. Pe offroad e un amalgam de emoţii la tot pasul. Ciclismul de şosea mă atrage prin competiţia din timpul cursei, prin nebunia aia în care te ţii cu dinţii de plutonul întins, dar şi prin peisajele pe care ţi le oferă.

eMunte.ro: În ce constau programele tale de antrenament?

S.P.: Constau in 5-6 zile pe saptamana de antrenament cu durate de la o oră pana la cinci sau șase, în funcție de perioada din planul de antrenament în care ma aflu. Programul începe încă din sezonul rece (ianuarie) și se încheie cu ultima cursă din calendar.

eMunte.ro: Pentru mulți dintre români, bicicletele de câteva mii de euro nu merită banii. Care este diferența dintre o bicicletă de 5.000 de euro și una de câteva sute?

S.P.: Cred că ar trebui să schimbăm întrebarea şi atunci cu siguranţă vor înţelege: care e diferenţa dintre o maşină de 50.000 de euro şi una de 2-3000? Răspuns: calitatea. Referitor la biciclete, calitatea atrage după sine şi factorul greutăţii bicicletei. Cu cât sunt piese mai performante, cu atât bicicleta e mai uşoară. Adică mai puţine kg la deal. O bicicletă de 5.000 euro poate avea chiar sub 9 kg, pe când una de câteva sute e undeva la 13-14 kg (valorile sunt orientative). Consider că nu poţi spune dacă ceva merită sau nu, decât după ce ai încercat acel lucru, până atunci „strugurii sunt acrii”. Şi nu cred că există cineva care să se fi urcat pe o bicicletă de 5.000 şi să spună că nu merită. Dacă ne gândim că oricărui sportiv, dacă îl pui pe o bicicletă mai uşoară, automat îi cresc performanţele, consider că merită banii.

Veți găsi mai multe detalii despre cartea ”De la zero la campion” și despre Sergiu Paraschivu pe site-ul oficial al sportivului.

 

   Citește și: INTERVIU. Andrei Slusarciuc va încerca, în Caucaz, o premieră pentru România: ”Am început pregătirea iarna trecută”

 

   Citește și: INTERVIU. Andrei Sovereșan, despre motivația de a alerga și turneul Runsilvania Tour 2014

 

   Citește și: INTERVIU. Despre festivaluri montane, români și urși. De vorbă cu turiștii belgieni

Comments

comments

One Response

  1. ramona

    Felicitari Sergiu, felicitari pentru ceea ce ai reusit sa faci din visul tau(tin minte ca mi ai povestit dorinta ta acum mai bine de un an si ceva), felifitari pentru ceea ce esti si ai sa ajungi. Esti un adevarat campion! Bun articol 🙂

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*