Drumețiile montane sunt o modalitate eficientă de dea scăpa de kilogramele în plus. Și nu este un mit, iar cercetătorii și alpiniștii au fost interesați de beneficiile oferite de urcarea în altitudine încă din 1957.

Un studiu din 2010 al cercetătorilor de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen a demonstrat că numai urcarea temporară, cum ar fi o drumeție, la atitudine mai mare decât cea cu care suntem obișnuiți, ajută organismul să ardă calorii. În acest sens, un grup de 20 de bărbați supraponderali și sedentari din Denver au fost duși în Zapaquirá, la altitudinea de 2.652 de metri. Diferența de altitudine față de orașul lor de reședință era de 1.066 de metri. Bărbaților li s-a permis să mănânce cât de mult voiau, dar le era interzis să aibă activități sportive. După o săptămână, grupul de studiu pierduse, în medie, 1,36 kilograme. Relocați în Denver, bărbații și-au menținut greutatea cu care s-au întors din Zapaquirá, potrivit testelor efectuate la o lună după experiment.

Care este explicația? Pe de o parte, metabolismul este cu atât mai accelerat, cu cât urcăm în altitudine. Pe de altă parte, la altitudine, senzația de sațietate durează mai mult.

”S-au simțit mai puțin înfometați, parțial, pentru că nivelul de leptină, hormonul sațietății, s-a menținut mai ridicat în timpul șederii în Zapaquirá, în timp ce hormonul foamei a rămas neschimbat. De asemenea, metabolismul a funcționat mai rapid, astfel că au ars mai multe calorii decât de obicei”, a declarat unul dintre cercetătorii de la Ludwig-Maximilians, potrivit wired.com.

Cei 20 de participanți la studiu au mâncat, în medie, cu 730 de calorii mai puțin, iar această rată s-a menținut și după relocare, a spus anestezistul Kay Leissner, de la Spitalul General din Massachusetts, în februarie 2010, la momentul publicării studiului.

Totodată, un studiu din 2013, realizat asupra persoanelor obeze din Colorado, a relevat că oamenii care locuiesc la o altitudine apropiată de nivelul mării sunt de cinci ori mai predispuși la a avea probleme cu greutatea.

Publicarea celor două studii a agitat comunitatea medicilor care se opun acestei metode de slăbire. Fiziologul Bengt Kayser, de la Universitatea din Geneva, spune că urcare în altitudine poate fi extrem de periculoasă.

”Persoanele cu kilograme în exces sunt predispuse la atacuri de cord, diabet și alte boli inflamatorii, pentru că, se pare, au celule adipoase care cresc foarte repede, iar vasele de sânge nu poate face față, adică nu pot duce suficient oxigen în tesuturile grase. Acest lucru duce la inflamație locală, deoarece celulele sistemului imunitar se activează. Așadar, chiar și o altitudine moderată poate agrava această inflamație și poate mări posibilitatea unui atac de cord sau a altor probleme grave”, a notat Kayser.

 

   Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

 

   Citește și: Drumețiile montane: patru mari avantaje pentru sănătate

 

   Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*