Horia Colibășanu, decorat cu „Steaua României”. Alpinistul Horia Colibășanu, primul român care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, a primit cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Președintele, Ordinul Național „Steaua României”.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 iunie a.c., decretul de decorare a domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist. Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Horia Colibășanu a cucerit Everestul, la data de 16 mai, după o ascensiune de 12 ore. Alpinistul român nu a folosit oxigen suplimentar și a reușit performanța fără ajutorul șerpașilor.

Horia Colibășanu a atins cel mai înalt vârf montan din lume la ora 6:20, ora României.

“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf, conform site-ului său oficial.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8300 m. Horia Colibășanu a urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia sa de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.

“Fiecare are un ritm alt său şi cel mai bine ar fi ca cei rapizi să fie primii la urcare, precum şi cei care nu avem oxigen şi ajutor de echipă pentru echipamentul pe care-l cărăm. Echipamentul este foarte puţin, sub 8 kg/persoană, dar efortul la această altitudine este foarte mare. Am încredere că voi putea pleca printre primii având în vedere că nu sunt într-o echipă în care să depindem unii de alţii, am făcut planul de ascensiune cu Ralf, taberele superioare sunt instalate. Mi-am propus o urcare rapidă. Coborârea va fi punctul critic pentru mine, deoarece după oboseala de la urcare trebuie să fiu foarte atent la fiecare pas”, spunea Colibășanu în urmă cu doar câteva zile.

Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.

Citește și: 

Horia Colibășanu a cucerit Everestul! „A fost oribil de greu şi foarte, foarte frig”

Următoarea țintă a lui Horia Colibășanu, după ce a escaladat Everestul / VIDEO

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*