O drumeție la munte nu înseamnă doar un weekend petrecut departe de agitația orașului și de stresul cauzat de locul de muncă. Drumețiile montane pot înlocui, oricând, proverbul ”unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă” cu un alt proverb, inventat de noi: ”dacă nu mergi tu la munte, vine doctorul la tine”.

Cu sau fără discursuri motivaționale, oamenii pasionați de drumeții montane ne pot preda o lecție valoroasă despre modul în care am putea duce o viață sănătoasă și fericită, deoarece ”hiking”-ul ne oferă patru mari avantaje pentru sănătate.

1. Drumeții au o condiție fizică foarte bună

O oră de drumeție la munte, pe un traseu destul de lejer, poate determina organismul să ardă până la 500 de calorii. Hikingul reprezintă unul dintre cele mai bune antrenamente care nu pun o mare presiune pe articulații.

Totodată, altitudinea ajută la combaterea obezității, conform unor studii citate de huffingtonpost.com. Iar asta nu e tot! Hiking-ul ajută la scăderea presiunii arteriale și a colesterolului, ceea ce duce la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a atacurilor cerebrale. În plus, mersul ”la vale” este de două ori mai eficient decât mersul în rampă pentru eliminarea zaharurilor din sânge și creșterea toleranței la glucoză.

2. Drumețiile montane vindecă o serie de boli

Anumite cercetări sugerează faptul că beneficiile fizice datorate hiking-ului trec dincolo de sănătatea cardiovasculară și pot ajunge chiar până la ajutarea pacienților bolnavi de cancer.

Într-un studiu publicat în Revista Internațională de Medicină Sportivă, un grup de cercetători a măsurat, înainte și după drumețiile montane, nivelul de stress oxidativ (care este legat de debutul, dezvoltarea și reapariția cancerului) al unor femei cu cancer la sân și al unor bărbați cu cancer la prostată. Studiul a demonstrat că, după efectuarea unor drumeții de câteva ore, pacienții și-au îmbunătățit capacitatea antioxidantă, care ajută organismul în lupta cu celulele canceroase.

Un alt studiu a demonstrat că pacientele care au supraviețuit cancerului la sân au considerat că drumețiile au fost cele care le-au ajutat să lupte cu boala.

3. Drumeții sunt mai fericiți

Un studiu a demonstrat că drumețiile montane au un rol major în combaterea depresiei și în contracararea gândurilor suicidale. Însă, chiar dacă nu suferi de depresie, hiking-ul te poate ajuta să-ți recâștigi starea de bine, după o săptămână stresantă și plină de griji.

4. Drumeții sunt mai creativi

Un alt studiu a demonstrat că o drumeție montană crește nivelul atenției și capacitatea de a rezolva problemele în mod creativ cu 50%, prin decuplarea de la tehnologie și prin oxigenarea sporită a creierului.

 

   Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

 

   Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

 

   Citește și: Cum te adăpostești de furtună și fulgere pe munte

 

Comments

comments

4 Responses

  1. Ikstar

    Pe mine muntele mă ajută să lupt cu boala. Pentru mine muntele e acea dragoste fără sfârșit. Mă încarcă cu energie și cu putere.
    Boala mea se manifestă cu dureri crunte. Doare la fel de tare și dacă stau acasă și dacă merg pe munte. Prefer să mă doară mergând pe munte, de una singură.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*