Armata română sărbătorește, luni, ziua Vânătorilor de Munte, care marchează înființarea, la data de 3 noiembrie 1916, a primului batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită menită să intervină în situaţii extreme.

Lipsa unor trupe care să fie instruite pentru războiul din zonele montane a dus la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte prin transformarea Școlii Militare de Schiori din București. Acesta era destinat să îndeplinească misiuni de recunoaștere, de siguranță și legătură, fiind totodată și o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpați, conform Agerpres.

Inițial, cei 2.000 de vânători de munte au fost organizați pe trei batalioane cu câte trei companii fiecare. Pe 9 ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte a fost reorganizat în Batalionul Vânătorilor de Munte, format din cinci companii de puşcaşi, două companii de mitraliere şi o secție de transmisiuni, conform ziuaconstanta.ro.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii (campania din Est) și au luptat, apoi, pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munții Bukk și în Slovacia, în munții Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpații Albi, și podișul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 și până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la 74 208 oameni, soldați și ofițeri.

După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări și mai ales desființări. În prezent, Brigada 2 Vânători de Munte activează în cadrul forțelor operaționale, iar Brigada 1 în cadrul forțelor de generare/regenerare.

 

   Citește și: FOTO: Alpinism, escaladă și rapel. Soldații români și americani s-au antrenat, împreună, în munți

 

   Citește și: Istoria de 100 de ani a Cabanei Dochia. Adăpost pentru soldați și campionat de șah

 

   Citește și: Turist rătăcit, ofer ajutor salvatorilor montani să mă găsească repede

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*