La 3 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Vânătorilor de Munte. Potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294 din 3 noiembrie 1916, Şcoala de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înfiinţată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte, conform Agerpres.

Unitatea era organizată în trei batalioane, iar fiecare batalion era compus din trei companii, cu un număr total de 1.980 de combatanţi. la comanda acestui corp de armată a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

Corpul Vânătorilor de Munte era destinat să îndeplinească „misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi de legătură”, fiind totodată şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia.

Ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi, şi, în final, în podişul Boemiei (campania din Vest), notează sursa citată.

De la 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la un total de 74.208 oameni.

După încheierea Războiului

După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi desfiinţări, ceea ce a dus la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte, la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964, cu sediul la Baia Mare, apoi la Braşov. Tot atunci s-a înfiinţat şi Batalionul 21 Vânători de Munte, cu sediul iniţial la Rădăuţi, apoi la Predeal. Ulterior s-au înfiinţat şi alte brigăzi, subordonate altor mari unităţi din forţele terestre.

În prezent,…

…Brigada 2 Vânători de Munte activează în cadrul forţelor operaţionale, iar Brigada 1 în cadrul forţelor de generare/regenerare.

Vânătorii de munte au participat la activităţi de instruire în comun, atât în ţară cât şi în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franţa şi din alte ţări, dar şi la aplicaţii multinaţionale. De asemenea, se remarcă participarea cu succes a unor companii şi plutoane din Brigada 2 Vânători de Munte la misiuni în afara graniţelor ţării, în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*