Uneori, practicarea un sport extrem este cea mai bună metodă de a arăta că viața nu se termină atunci când corpul suferă răni grave. ”The Heroes” sunt un exemplu: mutilați pe frontul de luptă, veteranii de război au devenit alpiniști.

În SUA, veteranii de război au reprezentat o valoare la nivel social încă din 30 mai 1868, când comunitățile au organizat ”Ziua Veteranilor”, pentru a comemora soldaţii căzuţi în Războiul Civil. De atunci și până în zilele noastre, viziunea asupra soldaților a căpătat noi și noi valențe. Acțiunile de celebrare a soldaților s-au amplificat, urmate îndeaproape de cele de conștientizare. Una dintre aceste acțiuni remarcabile este proiectul ”The Heroes”.

”The Heroes” lucrează cu veteranii, soldații și pușcașii marini, precum și cu familiile și comunitățile din care aceștia fac parte. Scopul proiectului este de a spori îngrijirea și protecția eroilor, pe de o parte, prin sprijin individual, iar pe de altă parte prin responsabilizarea comunității.

Inima proiectului ”The Heroes” presupune o activitate sportivă deloc ușoară pentru soldații grav vătămați – alpinism. Sub conducerea lui Tim Medvetz Wayne, ”The Heroes” ajută veteranii de război să urce pe cele mai înalte vârfuri din lume, cu toate că și-au pierdut unul sau chiar ambele picioare pe câmpul de luptă. Ascensiunile sunt filmate și folosite în campanii mass-media, menite să arate care sunt dificultățile și nevoile cu care se confruntă veteranii de război. Totodată, proiectul vrea să se constituie într-o sursă de inspirație pentru alți soldați răniți pe fronturile contemporane.

7 veterani vs. munții de pe 7 continente

Obiectivul inițial al proiectului ”The Heroes” a fost ca șapte veterani răniți să urce munții pe șapte continente diferite, pentru a demonstra că indiferent de situație, un erou rămâne erou. Ulterior, proiectul și-a lărgit obiectivul, ajungând de la a oferi consiliere pentru familiile celor răniți, până la a schimba în bine viețile celor vătămați. Poveștile soldaților le puteți citi AICI.

Din perspectiva alpinismului, până acum s-au desfășurat expediții pe Kilimanjaro, Everest, Elbrus, Denali, Vinson, Aconcagua și Kosciuszco. Pe 12 aprilie, va avea loc o nouă ascensiune, pe Muntele Baldy.

„Eu am fost în Antarctica și în timp ce urcam muntele, vorbeam cu mine și mă gândeam ce ar fi spus colegii pe care i-am pierdut”, a spus Storey. A mărturisit că atunci când a ajuns în vârful muntelui a realizat că totul este posibil, potrivit 10news.com.

De cealaltă parte, sergentul Zambon a ajuns pe vârful Kilimanjaro. El a mărturisit că experiența a fost una puternică, în special la coborâre.

Citește și: FOTO. Tabără de schi pentru persoanele cu dizabilități

Citește și: Doi tineri cu dizabilități fizice au escaladat un perete de 700 de metri

Citește și: Un bărbat orb și prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*