Pe lângă relaxare, muntele îți poate oferi și o doză bună de adrenalină, la pachet cu senzația că practici un sport extrem. Dacă dorești ca adrenalina să fie în cantități cât mai mari, cele patru zone montane de mai jos îți vor da de gândit. Tentația este mare, dar la fel este și riscul la care te expui.

Mount Huashan – Shaanxi, China

Muntele Huashan din China are o altitudine de aproximativ 2.100 de metri și este cunoscut și sub denumirea de „Muntele Morții”. Acest titlu nu este dat fără un motiv serios. Se presupune că aici au avut loc numeroase decese, dar care nu au fost contorizate niciodată, potrivit Listverse

Stâncile din calcar fac aproape imposibilă urcarea muntelui. „Norocul” alpiniștilor reprezintă un „sistem de traseu” șubred, contruit în anii 1800. Acest sistem este alcătuit din plăci de 0,6 metri lățime, unele așezate și în pantă, care înconjoară muntele. Alpiniștii sunt protejați de lanțuri înșurubate în rocile sedimentare moi ale masivului, fiind și ele destul de nerezistente. Cu toate acestea, mulți iubitori de risc se aventurează și nu țin cont de prăpastiile adânci chiar și de 915 metri, care se află sub ei.

Foto: Mount Huashan/tak.wing/Flickr

Foto: Mount Huashan/tak.wing/Flickr

Plunger Mountain – Alaska, USA

Atunci când escaladezi Muntele Plunger din Alaska, te simți ca și când ai face alpinism pe un copac fără crengi. Creasta muntelui este comparată cu turnurile din Mordor. Alpiniștii trebuie la început să traverseze un ghețar masiv de la baza muntelui, ca mai apoi să escaladeze „turnul natural” care se înalță către cer. Ajuns în vârful muntelui, vei descoperi că nu ai loc să te exteriorizezi prea mult, deoarece spațiul este foarte mic.

 

Foto: Plunger Mountain/http://www.mountainproject.com/v/108152299

Foto: Plunger Mountain/www.mountainproject.com

Rocky Mountain Waterfall Ice Climbs – British Columbia, Canada

Mulți alpiniști curajoși consideră că a escalada un vârf solid de gheață nu mai este la fel de riscant. De aceea, preferă să aleagă un pericol mai mare și să urce pe cascade înghețate recent. Acesta este și cazul cascadei din Munții Stâncoși din Canada.

Înarmați cu pioleți și frânghii, alpiniștii aleg cascade montane de până la 182 de metri, înghețate pe stânci abrupte. Acest nou sport prezintă și multe riscuri. În primul rând, cascadele conțin multe secții fragile, subțiri și mocirloase, care se formează din cauza structurii variabile de înghețare și perioadelor de reîncălzire. Din acest motiv, escaladarea unei cascade înghețate este foarte periculoasă pe timp de zi, deoarece dacă aceasta nu are o bază solidă, apa înghețată se poate rupe de peretele de stâncă și se poate prăbuși, odată cu alpinistul.

Foto: Rocky Mountains/daveybobby/Flickr

Foto: Rocky Mountains/daveybobby/Flickr

Cinder Cones – Chile, Guatemala

Un alt sport extrem ce implică escaladarea munților este alpinismul vulcanic. Un masiv care le permite alpiniștilor să încerce această nouă experiență este Muntele Pacaya, din Guatemala. Cu o altitudine de 2.400 de metri, acesta a izbucnit de 23 de ori de la colonizarea spaniolă.

Riscurile la care se expun alpiniștii sunt căldura mare, fumul înnecăcios, zgura și chiar și topirea pantofilor sport dacă faci un pas greșit. În 2006, apariția de noi fluxuri de lavă fierbinte a crescut turismul. Dacă vreți să combinați experiența alpinismului pe gheață cu alpinismul vulcanic, puteți alege vulcanul activ Chile Villarica, care are un capac de gheață întrerupt doar de craterul de lava.

 

Foto: Pacaya Mountain/Carlos Urrutia/Flickr

Foto: Pacaya Mountain/Carlos Urrutia/Flickr

Citește și: Autoritățile din Nepal schimbă regulile. Pe unde vor urca alpiniștii pe Everest

Citește și: Risc de avalanșă: echipamente care te pot salva de la moarte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*