Articol scris de Răzvan Băhnărel, pe care îl găsiți și la Powder Room! Fie că ai schiuri sau placă, atelierul are râuri de ceară numai bună pentru echipamentul tău.

 

Tragedia de sâmbătă după-amiază din Retezat, în care și-au pierdut viața Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, ne amintește că uneori coșmarul avalanșelor nu se termină odată cu venirea primăverii și cu închiderea sezonului de schi.

Schiatul în afara pistelor sau traseele montante pe timp de iarnă poate să fie cea mai bună experiență pe care o putem avea pe munte, dar de fiecare dată trebuie să ținem cont de factorii meteo și de starea zăpezii, precum și de recomandările salvamontiștilor. Orice montaniard responsabil și cu experiență este conștient de pericolele la care se expune, iar scăderea riscului se poate face cu un set de echipamente care nu ar trebui să lipsească din rucsac.

Transceiver-ul (aka Avalanche Beacon)

Transceiver-ul este un dispozitiv ce transmite un semnal radio, dar poate fi setat și pentru a găsi un alt dispozitiv. Acestea sunt folosite pentru a găsi victimele îngropate în zăpadă.

Avalanche Beacon vine sub diferite forme și modele. Transceiverele digitale sunt cele mai populare de pe piață și sunt dotate cu o multitudine de antene și procesoare, pentru ca victima să poată fi găsită cât mai repede cu putință.

Transceiverele analog sunt destul de rare. Acestea funcționează prin transmiterea unui bip care crește în intensitate odată ce te apropii de victimă. De obicei, au o rază de acțiune mai mare, dar sunt mai dificil de folosit comparativ cu cele digitale. De asemenea, avem nevoie de mai mult antrenament pentru a învăța să le folosim.

Transceiverele se poartă mereu sub cel puțin un strat de haine, pentru a nu fi smulse în timpul unei avalanșe. Acestea se poartă fie prinse de corp, fie în buzunar, în funcție de producător.

IMPORTANT!

Exercitiul este vital pentru folosirea transceiverului! Cu cât este folosit mai des în antrenamente, cu atât este mai ușor de folosit în situații reale și astfel veți spori șansele de a găsi victimele cât mai repede cu putință.

Sonda

Sondele sunt instrumentele cu care veți detecta victima, prin străpungerea stratului de zăpadă. Aceasta este unul din instrumentele adesea neglijate atunci când vine vorba de echipament. De ce sunt importante? Pentru că fără sonde găsirea victimelor este îngreunată.

Când vine vorba de alegerea sondei, lungimea minimă recomandată este de 2 metri.

Sondele sunt, de obicei, din aluminium sau carbon. Cele din carbon sunt mai ușoare și, deci, mai simplu de transportat, pe când cele din aluminium, deși sunt mai grele, pot străpunge mai bine zăpada.

Exercițiul este din nou important! Jucați-vă cu sondele în casă, cu mănușile în mâini, învățați să le folosiți repede și eficient!

Lopata

Lopețile de avalanșă sunt absolut necesare în dezgroparea victimelor. O lopată bună este un adevarat life saver într-un moment critic. De asemenea, ele sunt folosite și pentru efectuarea testelor de zăpadă și ”investigarea” stratului.

Acestea sunt construite, de obicei, din materiale ultra light și sunt foarte rezistente. Plasticul nu este o opțiune bună, chiar dacă este un material ușor! Când căutați o lopată verificați mânerul – trebuie să aibă o formă confortabilă pentru mână și să intre în rucsac.

Airbag-ul

Probabil cel mai bun life-saver, dar și cel mai costisitor, este rucsacul cu airbag. Acestea se găsesc sub diferite forme și modele, dar toate se folosesc de principiul numit „Segregare Inversă” și anume acest principiu ne spune că lucrurile cu o suprafață mai mare stau la suprafață, iar cele mici tind să se scufunde.

Majoritatea rucsacurilor folosesc o tehnologie ce implică umflarea airbag-ului, prin folosirea unui cartuș și a unei butelii cu gaz presurizat. Ultimele modele dezvoltate de americanii de la Black Diamond se folosesc de un sistem electric și sunt mult mai versatile decât sistemele cu cartuș.

Activarea airbag-ului în timpul unei avalanșe poate face diferența. Desigur, acesta nu garantează supraviețuirea în orice condiții. Ceea ce ne salvează cu adevărat este o gândire sănătoasă și luarea unor decizii precaute.

Înainte de a ne aventura în backcountry și în zone cu un pericol ridicat, este indicat să participați la cursuri de siguranță pe munte și avalanche safety! Cursuri de acest gen se susțin și la noi de câțiva oameni competenți și cu o vastă experiență pe munte.

 

Citește și: VIDEO. Snowboarder surprins de avalanșă în munții Parâng. Ce a declarat sportivul

Citește și: FOTO. Avalanșa de la Bâlea-Lac, cea mai mare tragedie montană din România

Citește și: Șapte persoane, surprinse de avalanșă în Maramureș

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*