Au venit peste (aproape) tot poporul câteva zile libere binemeritate, așa că mulți dintre iubitorii de munte își fac bagajele să plece la munte. Și tot la munte pleacă și cei care s-au săturat de oraș și vor să respire aer curat, chiar dacă nu sunt niște împătimiți ai traseelor montane.

Ei bine, montaniarzi și/sau iubitori de natură, ați putea avea niște dileme când vă uitați la toate lucrurile pe care vreți să le luați cu voi, la rucsac, și vă întrebați „cum le bag eu pe toate înăuntru, fără să tragă într-o parte, fără să mă doară umerii sau spatele și fără să muncesc juma’de oră când mă trezesc că am nevoie de ceva anume și nu mai știu unde l-am pus?”.

Așa că, după cum v-am obișnuit, am întrebat amici cu experiență în bătut cărările, astfel: „Cum împachetezi lucrurile în rucsac, ca să fie bine și logic pentru tine? Dă-mi un sfat”.

Și-a ieșit asta:

Marius: În primul rând, iei cu tine cât ai nevoie, în funcție de câte zile stai pe munte. Că dacă ai un rucsac de 35 de litri și stai doar o zi, nu prea te interesează cum le pui, atât timp cât bagi ce e greu la fund și ce e ușor la suprafață. Importante sunt mâncarea și apa, iar mâncarea o pun în partea de sus, ca să nu răscolesc tot rucsacul când vreau să basculez un sendviș.

Dorian: Ca să împachetezi mișto lucrurile în rucsac ai nevoie de un rucsac bun. Eu am unul care se mărește până la 50 de litri sau se restrânge până pe la 30. Și e și ușor. În funcție de nevoi. Iar cu împachetatul… Lucrurile grele jos, cele ușoare sus, iar distribuția greutății stânga-dreapta să fie egală. Dacă te dor umerii sau spatele, fie ai un rucsac prost, fie ai așezat lucrurile aiurea. Nu pare profi ce spun eu aici, dar fiecare cară anumite chestii pe munte și distribuția lucrurilor diferă de la caz la caz. Mie-mi iese.

Maria: Ce mi se pare mie important e ca lucrurile pentru situații speciale, de urgență, să stea separat de celelalte, într-un buzunar pe care-l deschizi ușor. Nu vrei să ai o problemă reală pe munte și să scormonești după ceva ce nici măcar nu știi sigur dacă l-ai băgat în rucsac. Iar în categoria obiectelor pentru situații speciale intră și frontala. Iar p-aia, când se lasă seara, e mai bine s-o ții pe cap.

Iza: Echilibrează rucsacul. Dacă e echilibrat, iar greutatea este distribuită corect, nu te doare spatele și nu se freacă aiurea de haine. Eu pun mâncarea la fundul rucsacului, pentru că nu prea mănânc pe traseu decât niște Snickers, care stă într-un buzunar lateral. Tot în buzunarele laterale (ambele laturi) pun și două sticle cu apă și beau alternativ din fiecare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*