Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta.

Sporturile de iarnă au apărut la noi în perioada Vechiului Regat al României, în mediile aristocratice. În popularizarea acestor sporturi, Familia Regală a avut un rol deosebit, membrii fiind nu numai practicanți, cât și sportivi interesați de dezvoltarea activității.

Patinajul, bobul și ho­cheiul s-au numărat printre sporturile privilegiate care au ajuns în spațiul românesc, însă cel care a stârnit pasiuni intense pentru practicarea lui a fost schiatul. Regele Carol al II-lea era un schior împătimit, Principele Nicolae a publicat un manual de schi, „Tehnica alpină pentru toţi”, iar poveștile despre cursurile de schi pe care le lua Regele Mihai I (la acea vreme Mare Voievod de Alba Iulia) au apărut în numeroase publicații și filme ale vremii.

În 2011, însă, Centrul Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme a scos la lumină un documentar numit ”Iernile de altădată ale Regelui Mihai”, filmat în perioada 1930-1932, în care Regele Mihai învață secretele schiatului, sub observația tatălui său, un sportiv de iarnă experimentat.

Imaginile, filmate în timpul vacanţelor în Sinaia, dar și în Elveţia, îl înfățișează pe copilul moștenitor de la primele contacte cu schiurile, până la transformarea acestuia într-un adolescent ce stăpânește cu eleganță schiurile pe pârtiile de schi din Elveția. Documentarul este structurat în cinci capitole: „Pregătiri”, „Plecarea”, „M.S. Regele”, „Exerciţii”, „La să­ni­uş”, pe un fundal sonor interpretat de Louis Armstrong, ”La Vie en Rose”. Muzica se potrivește foarte bine cu unele scene haioase, în care tânărul Mihai își pierde echilibru și cade sau ratează porțile, spre amuzamentul colegilor de curs.

Elevul Mihai și instructorii săi de schi

Cel care se ocupa de orele de educație fizică ale Regelui Mihai I era generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică. Acesta a fost cel care i-a adus prințului moștenitor primul instructor de schi, pe Constantin Ciocoiu, schior prin mâna căruia au trecut și scriitoarea Simina Caracaș, ulterior Mezincescu, dar și copiii frațiilor Schiel, patronii Fabricii de Hârtie din Bușteni.

Instructorul care i-a arătat Regelui Mihai abecedarul schiatului a povestit pentru Formula AS că însuși tânărul moștenitor, atunci în vârstă de 9 ani, a cerut ca Ciocoiu să îi fie profesor.

”De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului. Și țin bine minte: Regele era laconic și răspundea prompt. Nu se lungea la vorbă. Vorbea puțin, dar accentuat. Și, deși copil, nu se purta ca un răzgâiat. Iar asta îmi impunea și mie. Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta, iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei, și odată, atunci mai crescuse, chiar din vârful munților, de pe Bucegi, pe unde nu era nici urmă de pârtie. Îl însoțeam și eu, cu unul sau doi ofițeri din Batalionul de Gardă”, a povestit Constantin Ciocoiu.

Un alt instructor de schi al Regelui Mihai a fost fotbalistul Constantin Anghelache. În perioada studenţiei lui Anghelache la Institutul de Cultură şi Educaţie Fizică din Bucureşti, acesta s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni schiori, performanță ce a ajuns la urechile Regelui. Ca și în cazul lui Constantin Ciocoiu, Mihai I i-a propus să devină instructorul său de schi.

”Regele Mihai era un sportiv cu talent nativ. A prins imediat tainele schiului, aşa că nu am avut prea multe să îl învăţ”, a spus Constantin Anghelache, unul dintre instructorii Regelui Mihai, potrivit Historia.

Mai jos aveți un material video publicat, inițial, de ”Jurnalul Național”, în care Regele Mihai este suprins în timp ce deprindea tainele schiatului:

 

   Citește și: Pietrele Muierilor: Legenda țipetelor de Sf. Dumitru

 

   Citește și: Izvorul Roșu din munții Rodnei: Legendă sângeroasă, sub streașina muntelui

 

   Citește și: Piatra Dracului din Ceahlău: un pariu între diavol și Dumnezeu

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*