Dacă vrei să-ți cumperi un rucsac, te-ai putea întreba cât de mare și cât de greu poate să fie, pentru a nu-ți transforma drumeția într-un adevărat chin, așa cum ai pățit, cu siguranță, în primele tale trasee pe munte.

Pentru o drumeție de o zi, greutatea rucsacului n-ar trebui să fie o problemă pentru tine, deoarece nu ești nevoit să cari un cort, un sac de dormit și tot felul de obiecte și piese de ehcipament necesare pentru o drumeție de mai multe zile. Prin urmare, un astfel de rucsac poate fi suficient.

Însă, când mergi pe munte pentru cel puțin două zile, care ar trebui să fie greutatea maximă pe care o porți în spinare?

Greutatea depinde de:

  1. Cât de des te poți aproviziona cu apă și hrană pe traseu. Adică ești sau nu ești nevoit să cari toată apa și toată mâncarea, încă de la început?
  2. Cât de pregătit ești, din punct de vedere fizic? Cât de des mergi în drumeții și cât de frecvent te antrenezi acasă?

Ce spune teoria

Rucsacul nu trebuie să fie mai greu de 25% din greutatea corpului tău. Dacă ai 60 kg, n-ar trebui să cari cu spatele mai mult de 15 kg. Dar nu uita de punctul 2, de mai sus. Dacă ai o condiție fizică excelentă, te-ai putea descurca cu o greutate puțin mai mare, iar dacă duci o viață sedentară, iar tonusul tău muscular este redus, 15 kg ar putea fi prea mult pentru tine.

Sfatul nostru: nu-ți testa limitele și nu purta în spate 25% din greutatea corpului tău. Și nu uita că masa musculară a unui sportiv profesionist care cântărește 90 de kilograme e diferită de masa musculară a unui tânăr de 90 kg care nu a practicat niciodată un sport.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*