UPDATE. Firma de echipamente montane Mammut a lansat, alături de apliniștii Dani Arnold și Stephan Siegrist, 10 ascensiuni virtuale filmate la 360°.

Doritorii se pot plimba prin Project 360 Mammut, într-un mod asemănător aplicației Google Street View, pe Everest, Patrouille des Glaciers, Mont Blac, El Capitan, Eiger, Matterhorn, Elbrus, Rubezahl, Monch și Diga Di Luzzone.

Firma de echipamente montane Mammut pregătește, alături de apliniștii Dani Arnold și Stephan Siegrist, 30 de ascensiuni virtuale filmate la 360°, care vor fi disponibile publicului larg până la finalul acestui an. Proiectul este asemănător cu inițiativele Google Street View.

În luna iunie, atunci când Google a realizat, alături de Lynn Hill, Tommy Caldwell și Alex Honnold, o ascensiune filmată la 360° pe El Capitan din Parcul Național Yosemite, aventurieri din lumea întreagă au primit vestea cu bucurie. Presa internațională a acoperit subiectul integral, iar evenimentul a ajuns la urechile tuturor, cu Google Street View pe post de pionier al „ascensiunilor virtuale”. Adevărul este că nu Google a dat startul ascensiunilor „din fața calculatorului”, ci Mammut, firma elvețiană care produce echipamente destinate activităților montane.

Mammut a lansat, în urmă cu mai bine de un an, „Proiectul 360”. În cadrul acestui proiect, alpiniști cunoscuți, precum Dani Arnold și Stephan Siegrist, urcă cele mai faimoase rute montane, încărcați cu opt kilograme de camere de luat vederi și aparate foto. Iar ceea ce iese la finalul acestor ascensiuni este asemănător cu ceea ce a făcut Google, cu diferența că membrii proiectului Mammut au urcat El Capitan cu un an înaintea cățărătorilor angrenați în proiectul Google, conform Outside Online.

O idee și un plan

Ideea „sportului virtual” i-a venit fotografului Matthias Taugwalder, în ianuarie 2014, după ce a filmat o coborâre pe schiuri la Lauberhorn World Cup, cu o cameră montată pe casca schiorului Bruno Kernen. Apoi, a mers cu filmarea la Christian Gisi, specialist în marketing al Mammut, și i-a propus să facă mai multe filme de acest fel.

„Am spus ok, dar în loc să coborâm, de ce nu urcăm ceva faimos”, a declarat Gisi.

În aceeași perioadă, o companie germană (al cărei nume nu a fost oferit presei), a venit cu o propunere asemănătoare. Dar cine avea să urce? Alegerea alpiniștilor s-a dovedit, la începutul anului 2014, una destul de dificilă, pentru că, potrivit spuselor lui Harald Schreiber, alt specialist în marketing al Mammut, alpiniștii ofertați au fost sceptici. Schreiber a adăugat că, după ce Dani Arnold (care deține recordul de viteză pe fațada de nord a Eigerului și pe fațada de nord a Matterhornului) și Stephan Siegrist (care a făcut primele ascensiuni pe toate cele șapte continente) au văzut filmarea urcării lor pe fațada nordică a Eigerului, din aprilie 2014, au decis că vor să facă parte din proiect.

Astfel, echipa Mammut – formată din Dani Arnold, Stephan Siegrist și angajații Mammut de la sediul companiei din Seon, Elveția – au pornit într-o aventură filmată la 360°, pe 30 de trasee. Dacă lucrurile merg conform planului, cele 30 de trasee virtuale vor fi disponibile pe pagina Project 360 Mammut până la finalul acestui an. La acest moment, sunt disponibile pentru vizualizare numai 5 dintre cele 30 de trasee: El Capitan, Elbrus, Eiger, Matterhorn și Rubezahl, iar echipa pregătește, pentru zilele imediat următoare, Mönch și Mont Blanc.

„Ascensiunile interactive sunt acum posibile, pentru prima oară în istoria alpinismului. Experimentați cele mai faimoase rute din lume, într-un tur la 360°”, este prezentarea proiectului.

Aparatura de care dispun alpiniștii realizează fotografii la fiecare 30 de secunde și filmează din diferite unghiuri. În cazul în care vrei să fiți la curent cu ascensiunile proiectului, vă puteți descărca aplicația Mammut #project360.

„Pentru acest proiect am înregistrat imagini la 360 de grade, folosind mai multe camere de luat vederi. După asta, la postproducție am lipit aceste fotografii pentru a crea imagini panoramice“, a declarat Matthias Taugwalder.

 

 

În ciuda faimei de care se bucură acum cadrele El Capitan de pe Google Street View, reprezentanții Mammut nu vor să intre în polemici cu privire la compania care a „deschis” drumul acestor ascensiuni. Mai degrabă, oficialii Mammut au precizat că și-au dorit să ajungă pe Everest, dar cheltuielile mari i-au ținut departe de acest vis, astfel că îi încurajează pe cei de la Google să nu irosească această oportunitate, mai ales că au fondurile necesare. Google Street View are deja în portofoliu imagini  la 360° din Tabăra de Bază a Everestului.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*