Știm că ești un drumeț experimentat și c-ai dormit în cort de nenumărate ori, însă nu toți prietenii tăi pot spune aceleași lucruri despre ei înșiși. Amintește-ți care erau așteptările tale când ai plecat pentru prima oară într-o drumeție în care ai campat sub cerul liber și gândește-te că aceleași așteptări, multe dintre ele nerealiste, le au și ei.

Așa că ne-am gândit că n-ar strica un astfel de articol în care să demitizăm puțin anumite mituri. Cine știe, poate chiar ar fi de ajutor unui viitor pasionat de drumeții montane cu cortu-n spinare.

1. Crezi că ai suficient spațiu pentru tine și pentru bagaje

De multe ori, când cumperi un cort, alegi produsul potrivit în funcție de numărul persoanelor care încap în el. Există, însă, situații în care într-un cort de trei persoane încapi doar tu și un rucsac sau două persoane fără bagaje. Ajuns sus, la locul de campare, s-ar putea să nu-ți placă surpriza pe care ți-a pregătit-o producătorul sau magazinul care ți-a vândut cortul.

Dacă vrei să comanzi un cort de pe internet, citește bine caracteristicile produselor. Spre exemplu, descrierile acestora ar trebui să fie la fel de detaliate și precise ca în cazul acestor corturi de drumeție. Dă click pe oricare dintre produse și vezi câte poți afla despre ele. Dacă tot cumperi un lucru, e bine să știi, cu adevărat, pe ce dai banii.

2. Crezi că bocancii tăi noi ți se potrivesc de minune

Dacă nu i-ai testat înainte de a-i încălța pe traseu, ai putea avea o surpriză. Ca să fii sigur că nu-ți vor face bătături și că drumeția ta nu se va transforma într-un mic coșmar, poartă-i câteva zile prin oraș, chiar dacă e vară. obișnuiește-ți piciorul cu ei și obișnuiește-i pe ei cu piciorul tău. Când pășești pe potecă încălțat cu ei, trebuie să ai siguranța confortului, iar asta se dobândește doar prin purtare.

3. Crezi că socotala de acasă se potrivește cu cea din tâg

Mai ales în privința timpului pe care îl petreci pe traseu. Când pornești la drum pe un traseu destul de lung și de dificil, îți imaginezi că vei campa înainte de căderea serii, vei avea timp să strângi lemne de foc și chiar vei avea timp să admiri, în liniște, apusul soarelui. De cele mai multe ori, lucrurile nu stau chiar așa, în special în primele tale drumeții și mai ales dacă nu pornești la drum cu un drumeț experimentat. Fie nu îți organizezi timpul cum trebuie, fie ajungi la destinație atât de obosit, încât numai de poezie nu-ți arde. Evident, nu e obligatoriu ca situația să se prezinte astfel, dar e mai bine s-o spunem decât să n-o spunem. Fii precaut cu timpul pe care îl ai la dispoziție.

4. Crezi că vei putea face foc ca să prăjești cârnați și alte alimente

În principiu, lucrurile ar putea să arate așa cum îți dorești, însă există șanse reale să nu poți face foc acolo unde campezi, fie pentru că nu găsești suficiente lemne, fie pentru că sunt ude. Nu te raporta la focul ăla „de tabără” ca la un „must have”, ci ca la un bonus pe care s-ar putea să-l primești sau pe care natura ar putea să ți-l refuze.

5. Crezi c-o să-ți fie mereu cald și bine

Și s-ar putea să ai dreptate, însă depinde foarte mult de hainele pe care le iei la tine, de modul în care le porți (vezi regula celor trei straturi, despre care am scris, pe eMunte, nenumărate articole) și despre sacul de dormit pe care îl ai la tine. Dacă ai echipamentele potrivite, totul o să fie bine, nu-ți face griji.

6. Crezi c-o să mănânci ca la un restaurant șmecher din cartierele de lux ale Capitalei

Pe munte, nu participi la Chefi la cuțite. Pe munte, atunci când stai la cort, ai nevoie de alimente simple, care se strică foarte greu. Spre exemplu, carnea puternic afumată și batoanele bio cu fibre și proteine ar putea fi două alegeri foarte bune pentru un weekend petrecut la altitudine.

7. Crezi c-o să te descurci pe întuneric

Că doar ai telefon cu lanternă, nu? Doar că nu întotdeauna smartphone-ul tău mai are baterie, iar luna nu te ajută cu nimic dacă cerul este înnorat. Nu uita de frontale. Ia cu tine nu una, ci două, iar dacă sunteți doi, puteți lua încă una de rezervă, cine știe. Nu strică niciodată o sursă de lumină în plus.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*