Când alegi sa mergi în vacanță cu cortul sau cu rulota, ai avantajul de a fi mult mai aproape de natură și de a te bucura de priveliști spectaculoase, de cum faci ochi dimineața până te retragi la culcare seara, sub cerul înstelat. 

Unde plecăm în Romania cu cortul sau rulota

Am făcut o listuță de locuri din România cu peisaje minunate, în inima naturii, unde se poate campa. Am ales atât campinguri amenajate, unde se poate ajunge cu mijloace de transport motorizate, cât și locuri de campare mai departe de șosele.

1. Camping Babou Maramureș din satul Breb, Maramureș

Breb este, fără îndoială, unul dintre cele mai pitorești sate maramureșene. La circa 50 de km de Baia Mare, la poalele Munților Gutâi, micuțul sat liniștit este amplasat într-un cadru natural de poveste. Aici și-a găsit rostul o familie tânără de olandezi, care a amenajat, pe propietatea lor, un camping generos și un mic hostel, transformat foarte frumos dintr-un vechi grajd, păstrând arhitectura zonei. Campingul are cam tot ce îi trebuie, dușuri și toalete curate, curent, apă și acces auto. Se pot face de-acolo drumeții ușoare, până pe Creasta Cocoșului, care se vede chiar din camping, o plimbare prin sat, unul dintre puținele unde s-a conservat specificul maramureșan, sau în satele din îmrejurimi. 

2. Situl de conservare etnografică din Satul Cheia, Alba

Ceva mai departe de șosele, în inima Munților Trascău, dar la doar o oră și jumătate de mers pe jos de unde se poate lăsa mașina, într-un cadru mirific, are gospodăria o familie tânără, mutată de la oraș de câțiva ani. În acest sat izolat și aproape abandonat, ei au restaurat două case moțești, vechi, acoperite cu paie, care dau locului un farmec aparte. Într-una locuiesc ei, în cealaltă găzduiesc turiști. La fel de bine, se poate pune și cortul pe pajiștea din curtea lor. Este locul unde dormi buștean, căci nu pătrunde până acolo zgomot de civilizație, dar și locul de unde poți face drumeții pe trasee marcate și extrem de frumoase, cum ar fi Cheile Râmețului, Dealul Geoagiului, Satul Tecșesti sau Cheile Pravului. Campingul are toalete, apă potabilă și curent.

3. Camping Măcin, la poalele Munților Măcin, în Dobrogea

Aproape de satul Măcin, la poalele munților cu același nume, se află un loc amenajat pentru corturi și rulote, într-o pădurice de salcâmi. Locul este aproape de un izvor cu apă bună, este dotat cu câteva mese și băncuțe din lemn și are acces auto. De acolo poți face drumeții in micuții munți ai Dobrogei, care adăpostesc o floră și o faună cum numai acolo întâlnești. Toamna și primăvara sunt anotimpurile perfecte pentru a-i vizita.

4. Campingul de la Lacul Bucura, în Munții Retezat

Pentru pasionații de drumeții montane, un camping special este cel de pe malul Lacului Bucura, din Munții Retezat. Aflat la peste 2000 de metri altitudine, este punctul de unde se pleacă pe multe trasee din acest masiv. Cel mai rapid mod de a ajunge la Lacul Bucura este din Poiana Pelegii, după ce străbați un drum forestier de cca 20 de km. De aici, până sus, la lac, mai sunt circa două ore de urcat. Drumeții care vor să înnopteze și să petreacă aici câteva zile trebuie să își aducă cu ei hrana pentru toată perioada șederii, în camping există doar un izvor de apă.

5. Refugiul Curmătura Builei, în Munții Buila Vânturarița

Un loc foarte frumos de campat, după o zi de drumeție, este lângă Refugiul Curmătura Builei, din Munții Buila Vânturarița, un munte ceva mai puțin bătut de turiști, dar cu trasee foarte bine marcate și, mai ales, foarte frumoase. Se poate înnopta fie în refugiu, fie la cort, lângă acesta. Există două izvoare de apă în apropiere, dar drumul până aici este destul de lung, pe orice variantă ai apuca-o, la câteva ore bune de urcat. Cu siguranță, merită tot efortul.

6. Refugiul Țigănești, în Munții Bucegi

Refugiul Țigănești din Munții Bucegi este locul lipsit de aproape orice facilitate, lângă el neexistând nici măcar sursă de apă. Cine se încumetă să ajungă și să înnpoteze aici trebuie să aibă la el o cantitate suficientă de apă. Locul este unul cu deschidere și l-am ales pentru această listă căci de aici se poate admira atât un apus de soare peste zimțata Piatra Craiului, cat și un răsărit, fie doar și din cort. În caz de nevoie, se poate dormi și în refugiul amenajat acolo. Accesul, la pas, se poate face pe mai multe variante, cea mai pitorească fiind poate și cea mai lungă, dinspre vest, cu pornire din Bran.

Nu uita să iei gunoaiele cu tine, la întoarcere, atunci când mergi pe trasee și in locuri fără acces auto și fără spații de depozitare a deșeurilor.

Iar dacă vrei să iei o pauză de la potecile montane, mai avem două sugestii pentru tine, acum, cât mai e vremea bună:

7. Camping Malul Mării din Corbu, Constanța

Campingul Malul Mării din Corbu este amplasat pe faleza de deasupra mării. Este gândit în special pentru rulote, dar se poate sta și la cort, fără probleme. Ce este frumos în acest camping este că se află chiar lângă plajă, poți privi și auzi marea chiar din cort sau rulotă. În plus, este un camping foarte liniștit, cu reguli de respectare a liniștii după lăsarea serii, are sistem de supraveghere video și acces la tot ce trebuie pentru o ședere mai scurtă sau mai lungă, dușuri, toalete, curent și apă. În apropiere, se găsesc și câteva terase, unde se poate lua masa.

8. Green Dolphin Camping din Sfântu Gheorghe, în Rezervația Deltei Dunării

La Sfântu Gheorghe, în Rezervația Deltei Dunării, se ajunge cu barca sau vaporul din Tulcea, Murighiol sau Mahmudia. Sfântu Gheorge este satul dobrogean de la mare unde mănânci doar preparate pe bază de pește, unde asculți greierii seara, unde te bucuri de plajă întinsă, niciodată aglomerată, și unde privești apusul exact în locul în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Campingul este mare. Se poate sta fie la cort, fie la bungalouri din lemn, acoperite cu stuf, are grup sanitar curat, apă, curent și restaurant.


Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*