Cum și unde ne putem bucura pe deplin de o vacanță bine meritată la acest final de vară, respectând distanțarea fizică și socială?

Anul acesta, mai mult decât oricând, pare momentul potrivit să mai descoperim din frumusețile locurilor din țara noastră. Iată câteva idei de destinații foarte frumoase și mai puțin căutate de turiști, pentru un concediu activ, în siguranță:

Cu cortul în Munții Trascău

Una dintre cele mai încântătoare destinațiile montane din România este zona Munților Trascău, parte a Munților Apuseni. Mai puțin batuți de turiști, dar cu trasee marcate din belșug, Munții Trascău oferă peisaje spectaculoase și diverse, precum platouri carstice, chei impresionante, păduri umbroase, peșteri și grote, doline și cascade.

Pe culmile lor domoale, sunt presărate sate și cătune izolate, cu gospodării și case împrăștiate pe văi și dealuri, conturând o lume parcă de altădată. Ceea ce oferă locului un farmec aparte sunt minunatele case moțești – din păcate, multe dintre ele ajunse în paragină – care îți ies în cale pe orice traseu ai apuca-o.

Pentru o experiență autentică, luați-vă un astfel de cort în spate și lasați-vă purtați în aceste ținuturi magice pentru mai multe zile în șir! Câteva dintre „atracțiile” zonei sunt Cheile Râmețului – cu tot cu traseul ce te conduce prin apele râului, Situl de Conservare Cheia, Dealul Geoagiului, Muzeul Viu de la Tecșești, Peștera Huda lui Papară, Platoul Bedeleu, Cascada Șipote, Refugiul Săruni, Iezerul Ighiel și lista este lungă.

Cu bicicleta pe Colinele Transilvaniei

O altă destinație liniștită din România este Podișul Hârtibaciului, situat chiar în inima țării, între orașele Sibiu, Sighișoara și Brașov. Există aici o rețea extinsă de cicloturism, trasee pitorești ce străbat frumoasele sate săsești și coline transilvănene, pajişti și păduri ce par desprinse din cărțile de povești.

Dacă vă atrage ideea de vacanță pe biciclete, sigur v-ar încânta să faceți un tur al satelor săsești, cu tot cu cetățile și bisericile lor fortificate și dealurile înverzite ce le înconjoară. Printre „obiective” se numără Cetatea Țărănească Sachiz, satele Viscri, Mălâncrav, Bunești, Biertan, Richiș, Alma Vii, Veseud, Cincșor și altele, unele dintre acestea fiind chiar parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

La pas, pe Via Transilvanica

„Via Transilvanica” este un proiect care a prins contur in ultimii câțiva ani, cu tronsoane bune date deja în folosință, urmând să se finalizeze într-un viitor apropiat. Drumul va străbate țara de la nord la sud și va fi lung de aproape 1000 de km. Proiectul propune un traseu turistic și de pelerinaj care invită drumeții să descopere țara la pas, oferind acces la apă potabilă, cazare și masă, acolo unde se dorește, dar și la informații istorice, culturale și geografice. Dintre tronsoanele deschise până în prezent, enumerăm Bucovina (între Putna și Munții Călimani), Ținutul de Sus (între Munții Călimani și Reghin), Sovata (între Sovata și Podișul Hârtibaciului), Orăștie (între Orăștie și Sarmisegetusa), Valea Cernei (între Sarmisegetusa și Drobeta Turnu Severin). Ele se pot parcurge fie integral, fie parțial, după posibilitatea și dorința fiecărui călător.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*