Ești un drumeț începător, care abia așteaptă să vină primăvara pentru a se aventura pe câteva trasee mai ușurele și se gândește să-și cumpere, încet-încet, echipamentul necesar? Atunci ar trebui să știi câteva lucruri despre echipament, înainte de a scoate bani din buzunar. Pentru a nu-i risipi pe lucruri inutile sau nepotrivite, evident.

În primul rând, uită-te în dulap

Și folosește ceea ce ai deja. Ai putea purta pe munte câteva articole vestimentare pe care deja le deții, fără să te fi gândit până acum că sunt piese de echipament de munte. Poate ai un polar pe un umeraș sau poate că porți, deja, piese „first layer” și nu trebuie să dai banii pe ele în mod inutil. Cel puțin deocamdată! Sau poate că bocancii tăi cei rezistenți, impermeabili și cu o bună aderență la suprafețe accidentate sunt, de fapt, bocanci de munte, de bună calitate, doar că nu i-ai folosit tu pe niciun traseu. Gândește-te la asta și fă-ți inventarul.

Nu cumpăra echipamentul de munte de la tarabe

Băieții de la tarabele din bazaruri vând orice și sunt capabili să prezinte orice produs ca fiind cu totul altceva decât este. Nu cumpăra echipamentul de munte din bazar, de la tarabe, ci intră într-un magazin specializat sau, spre exemplu, pe un astfel de magazin online de munte. Contează enorm să ai încredere în vânzător, pentru că asta înseamnă o calitate garantată a produselor cumpărate.

Informează-te înainte de a cumpăra (orice)

Un preț ridicat nu înseamnă, întotdeauna, și calitate de top. Există produse cu un bun raport calitate/preț și există produse care nu merită banii. Citește review-uri, întreabă prieteni mai pricepuți decât tine, cu experiență în domeniul drumețiilor sau chiar al alpinismului și ia decizia corectă pentru confortul, siguranța și buzunarul tău.

Cumpără echipament în extrasezon

Motivul este simplu: prețurile mult mai accesibile. Spre exemplu, dacă vrei să încerci alergarea montană la vară, cumpără pantofii de trail running acum, în ianuarie (iată, spre exemplu, niște pantofi de alergare cu un preț mai mic cu 40% decât în sezonul cald). Vei scuti o sumă frumușică.

Greutatea echipamentului este importantă

Cu cât echipamentul pe care îl achiziționezi este mai ușor, cu atât va fi mai confortabil pe munte, în timpul drumețiilor. E simplu. O să fie util pentru tine, ca drumeț începător, să nu te înhami la mai mult decât poți duce.

Încearcă piese de echipament ale prietenilor tăi

Mergi în drumeție cu montaniarzi mai experimentați și încearcă diferite piese ale echipamentului lor. Vei afla cum te simți atunci când le folosești efectiv. În plus, prietenii tăi îți vor spune multe lucruri despre echipamentul de munte și îți vor vorbi din experiență, fapt ce te poate ajuta să iei cele mai bune decizii.

Citește și: Ce tip de șosete porți pe munte. Despre traseu și materialul de fabricare

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*