Ce tip de șosete porți de munte? Dacă ți-ai pus această întrebare, înseamnă că ești cu adevărat preocupat de sănătatea picioarelor tale și că te-ai săturat să mergi în drumeție „după ureche”.

Șosetele sunt, probabil, cea mai ignorată piesă de echipament, în special de către drumeții începători. Își cumpără rucsac, cort, jachetă și pantaloni, se întreabă ce piesă de first layer să-și achiziționeze și care sunt cele mai bune polare la prețuri acceptabile, dar de șosete uită de cele mai multe ori.

Șosetele de munte nu înseamnă doar confort. Ele înseamnă, totodată, și grijă față de picioarele tale (cea mai utilizată parte a corpului în timpul unei drumeții), prin prevenirea apariției bășicilor și a durerilor de la nivelul tălpilor.

Când te întrebi ce tip de șosete ar trebui să porți pe munte, citește…

… despre „condițiile de traseu”

Nu există un singur tip de șosete care să fie 100% potrivite indiferent de traseul pe care-l parcurgi. Însă nici prea complicat nu este să găsești perechea potrivită, deoarece pe piață există:

1. Șosetele pentru drumeție (lightweight)

Dacă ești un drumeț începător, sunt șosetele de care ai nevoie, mai ales în timpul verii. Acestea nu sunt concepute pentru a păstra căldura la nivelul pielii, ci pentru confort și pentru absorbția umidității.

2. Șosetele midweight

Aceste șosete asigură o bună amortizare atunci când pășești, precum și o bună izolație atunci când vremea este moderată spre rece. Sunt șosetele pe care le porți în drumețiile de primăvară și toamnă (și chiar de iarnă, când vremea este „moale”). Multe modele sunt concepute cu întărituri în zonele de impact maxim, precum călcâiul și partea din față.

3. Șosetele de expediție

Aceste sunt mai groase, mai călduroase și cu o capacitate mai mare de amortizare decât celelalte. Sunt concepute pentru drumeții lungi, pentru un teren accidentat și pentru temperaturi foarte mici. De obicei, le găsești într-o astfel de secțiune de șosete pentru alpinism din magazinele online. De obicei, aceste șosete sunt prea groase și călduroase pentru drumețiile din timpul verii.

… despre materialul din care sunt confecționate

1. Materialele sintetice

Unele materiale sintetice, precum Hollofil, Thermax, Thermastat, sunt făcute pentru a păstra căldura în interior și pentru a scoate umezeala în exterior. Aceste materiale sunt călduroase (ca lâna), dar se usucă mai repede și sunt mult mai rezistente.

2. Materialele sintetice care absorb umezeala

Aceste materiale, precum polipropilena și CoolMax, sunt folosite în special în fabricarea ciorapilor de bază. Aceștia sunt purtați direct pe piele, alături de o altă pereche de șosete, pentru a îmbunătăți capacitatea de absorbție a umezelii.

3. Lâna

Este călduroasă, amortizantă și păstrează căldura în interior , chiar dacă se udă. Șosetele mai noi din lână merino oferă o senzație foarte plăcută la nivelul pielii, iar cele mai multe modele de șosete din lână sunt fabricate dintr-un amestec de lână și materiale sintetice, pentru a rezista mai mult și pentru a se usca mai repede.

4. Bumbacul

Șosetele din bumbac nu sunt  recomandate pentru drumețiile montane, deoarece bumbacul absorabe umezeala, se usucă foarte greu și nu păstrează căldura la nivelul pielii atunci când se udă. Astfel, șosetele din bumbac facilitează apariția bășicilor.

5. Mătasea

Mătasea este confortabilă și foarte ușoară, însă nu prezintă foarte multă rezistență. Este folosită ocazional, în special pentru fabricarea garniturilor de ciorapi.

Ține cont și de:

1. Materialele de suport

Multe șosete pentru activități montane conțin un mic procent de nailon sau de spandex, care ajută șosetele să-și păstreze forma odată cu trecerea timpului.

2. Materialele de amortizare

Multe tipuri de șosete au întărituri în zona călcâiului, pe talpă în partea din față, precum și în zona degetelor. Pentru căptușeală, producătorii cresc densitatea țesăturii sau folsoesc chiar un nou tip de material, precum cel acrilic. Întăriturile îți pot oferi un mare plus de confort în timpul drumețiilor lungi, pe teren accidentat.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*